Raste prodaja automobila u Srbiji, benzinci ispred dizela

Bez autora
Oct 27 2019

U Srbiji raste prodaja automobila – u prvih devet meseci za 13 odsto. Upućeni kažu da je iza toga povećana kupovina automobila od strane kompanije. Prodato je 26.500 vozila uglavnom u Beogradu. I dalje su najprodavaniji automobili koje proizvodi "Škoda" i "Fijat". Trgovci kažu da je prodaja daleko od mogućnosti tržišta čiji su okviri do 60 hiljada vozila godišnje. Polovna vozila se i dalje nekontrolisano uvoze. Za pet godina 800 hiljada polovnjaka starijih od 11 godina ušlo je u Srbiju i ozbiljno prete da ekološki ugroze život u gradovima. Ja mislim da je to tužan podatak da su to vozila preko 85 odsto evro 3 i evro 4 koja su odavno zabranjena u Evropi, kaže Miloš Perović iz Udruženja uvoznika vozila i delova.

Raste prodaja automobila u Srbiji, benzinci ispred dizelaU Srbiji raste prodaja automobila – u prvih devet meseci za 13 odsto. Upućeni kažu da je iza toga povećana kupovina automobila od strane kompanije. Prodato je 26.500 vozila uglavnom u Beogradu. I dalje su najprodavaniji automobili koje proizvodi "Škoda" i "Fijat".

Trgovci kažu da je prodaja daleko od mogućnosti tržišta čiji su okviri do 60 hiljada vozila godišnje. Polovna vozila se i dalje nekontrolisano uvoze.

Za pet godina 800 hiljada polovnjaka starijih od 11 godina ušlo je u Srbiju i ozbiljno prete da ekološki ugroze život u gradovima.

"Ja mislim da je to tužan podatak da su to vozila preko 85 odsto evro 3 i evro 4 koja su odavno zabranjena u Evropi", kaže Miloš Perović iz Udruženja uvoznika vozila i delova.

Sve se više prodaju hibridna vozila – rast je preko 460 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada se gotovo nisu kupovala, a "Tojota" je vodeća u njihovoj prodaji.

"Radi se o nekom zdravom ekonomskom okruženju koje se formiralo, a što se reflektuje u tome da se kupci sve više i više odlučuju za novo vozilo", navodi Robert Lukić iz "Tojote".

Intresantno je da se sada kupci opredeljuju više za benzin nego za dizel, zbog novih motora, manje kubikaže i manje potrošenje goriva.

"Ono što mogu generalno reći, to je neki odnos između kupovine benzin i dizel vozila –60 prema 40, ali u korist benzinaca", kaže Ana Babić iz "Nisana".

Raste kupovina komercijalnih vozila gde je "Fijat" apsolutni favorit sa više od 2.000 prodatih kombija i dostavnih vozila. Tome su svakako doprineli popusti koje ta domaća kompanija daje malim privrednicima.

Polovnjaka dvaput više nego što se traže

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiju je uvezeno oko 76.000 polovnih vozila, a samo u junu 13.000. Došli smo u pomalo paradoksalnu situaciju, kažu stručnjaci, da polovnih automobila na tržištu imamo dva puta više nego što se oni traže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik