U RS zabranjen uvoz 21 tone mandarina iz Turske

Bez autora
Oct 28 2019

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 21 tone mandarina porijeklom iz Turske jer je utvrđeno prisustvo pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske. Nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu kojom je utvrđeno povećano prisustvo pesticida fenvalerat. U izvještaju Instituta za vode u Bijeljini navodi se da je u analiziranom uzorku utvrđeno prisustvo fenvalerata iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom. Kako se navodi, uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naređeno vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

U RS zabranjen uvoz 21 tone mandarina iz TurskeRepublička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 21 tone mandarina porijeklom iz Turske jer je utvrđeno prisustvo pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu kojom je utvrđeno povećano prisustvo pesticida fenvalerat.

U izvještaju Instituta za vode u Bijeljini navodi se da je u analiziranom uzorku utvrđeno prisustvo fenvalerata iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom.

Kako se navodi, uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naređeno vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik