Digitalni marketing donosi nove profesije

Bez autora
Oct 28 2019

Paralelno sa razvojem tehnologija i interneta razvijao se i digitalni marketing, koji svuda u svetu, pa i kod nas beleži dvocifreni rast. I pored toga što mnogi žele da svojim brendom ostave pečat u digitalnom svetu, televizija i dalje ima primat kada je oglašavanje u pitanju.



S obzirom na to da između 70 i 80 odsto ljudi ima internet, većina koristi društvene mreže, a više od dve trećine njih kupuje onlajn, pa nije ni čudno što digitalni marketing beleži ekspanziju.

Istraživanje "Social Media Today" pokazuje prosečni godišnji rast oglašavanja na internetu od četiri odsto, a na društvenim mrežama čak 25 odsto.

Predviđaju da će čak 49 odsto oglasne industrije do 2021. raditi u onlajn sektoru. Iako za Srbiju nema zvaničnih podataka, na tržištu se oseća rast oglašavanja.

„Digitalni marketing je sve aktuelnija tema u Srbiji, iako nije nova, dobija na značaju jer govorimo o digitalizaciji. Digitalni marketing je segment marketinga, ne postoji kao zaseban. On je posledica novih tehnologija i posledica interneta, on donosi nove profesije, kao što je komjuniti menadžer, virtuelni asistent, analitičar digitalnih medija“, istakla je Nataša Pavlović Bujas iz Blumen grupe.

Kada je oglašavanje u pitanju, televizija i dalje ima primat, kako u Srbiji, tako i u zemljama jugoistočne Evrope. U Srbiji čak dostiže 60 odsto ukupnih oglasnih budžeta.

Radikalne procene da će digitalni marketing osvojiti tržište nauštrb klasičnih medija nisu se obistinile, jer su u oglasnoj industriji svi oblici oglašavanja našli svoje mesto.

Ta oblast marketinga je vrlo dinamična, tako da u budućnosti možemo očekivati nove komunikacione kanale i profesije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik