Srbija ove godine izvezla 4,3 miliona tona žitarica

Bez autora
Oct 31 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija ove godine izvezla 4,3 miliona tona žitarica, ali da ima potencijala da se taj izvoz poveća na više od pet miliona tona.On je, učestvujući na prvoj srpskoj žitarskoj konferenciji "Serbia Grain Conference 2019", istakao da je neophodno obezbediti bolji kvalitet semena kako bismo imali kvalitetniju pšenicu, a tako i priliku za veći izvoz. Najavio je da će u drugoj polovini 2020. godine biti predložen set mera podrške za one koji seju kvalitetne i sertifikovane useve. Prema njegovim rečima, najveći problemi sa kojima se suočava srpska poljoprivreda jesu transport i logistika.

Srbija ove godine izvezla 4,3 miliona tona žitaricaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija ove godine izvezla 4,3 miliona tona žitarica, ali da ima potencijala da se taj izvoz poveća na više od pet miliona tona.

Nedimović je, učestvujući na prvoj srpskoj žitarskoj konferenciji "Serbia Grain Conference 2019", istakao da je neophodno obezbediti bolji kvalitet semena kako bismo imali kvalitetniju pšenicu, a tako i priliku za veći izvoz.

Ministar je najavio da će u drugoj polovini 2020. godine biti predložen set mera podrške za one koji seju kvalitetne i sertifikovane useve.

Prema njegovim rečima, najveći problemi sa kojima se suočava srpska poljoprivreda jesu transport i logistika.

On je najavio da će za nekoliko dana biti održan sastanak sa predstavnicima Svetske banke u vezi sa obezbeđivanjem sredstava za razvoj lučke infrastrukture kako bi žitarice mogle brodovima da se prevoze do najbližih tačaka, pre svega Konstance.

Nedimović je, ističući da je razmena iskustva i znanja veoma važna, ukazao i veliki značaj toga što će Srbija aplicirati za članstvo u Međunarodnom žitnom savetu.

Srbija će biti 57. članica i jedina zemlja sa Balkana u tom telu, rekao je ministar i dodao da su članice pomenutog saveta zemlje Evropske unije i Ruska Federacija.

On je istakao da će to našoj zemlji omogućiti da planira narednu godinu, s obzirom na to da Međunarodni žitni savet objavljuje informacije o kretanjima cena žitarica u predstojećoj godini.

To će nam pomoći da znamo kakvi su trendovi i kretanja cene na svetskom tržištu, a te informacije ćemo podeliti sa poljoprivrednicma, objasnio je on.

Nedimović je naglasio da je ove godine situacija sa žitaricama bolja nego prošle, uprkos sušnim danima, i dodao da su trendovi da se sve više ulaže u sistem za navodnjavanje kako bi poljoprivrednici što manje zavisili od vremenskih nepogoda.

Ministar je rekao i da je Srbija prethodnih meseci obezbedila nekoliko sertifikata za izvoz žitarica na strana tržišta i da je dogovoren izvoz pšenice u Egipat i suncokreta i suncokretovog ulja u Tursku.

Prema njegovim rečima, za nekoliko dana biće završen sertifikat za izvoz kukuruza u Kinu, a naredna tržišta kojima ćemo se okrenuti su Indonezija i Vijetnam, jer imaju velike potrebe za ovom žitaricom.

"Serbia Grain Conference 2019" okupila je približno 200 učesnika iz zemlje i inostranstva, uključujući predstavnike nacionalnih žitarskih asocijacija, resornog ministarstva, internacionalnih kompanija koje posluju u sektoru trgovine žitaricama i uljaricama, kao i srpske trgovce i izvoznike žitarica i uljarica.

Na tom skupu biće predstavljene procene proizvodnje žitarica i uljarica u svetu za tekuću ekonomsku godinu, najnoviji trendovi na svetskom tržištu, podaci o količinama i kvalitetu izvezene pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, kao i izvozne mogućnosti naše zemlje.

Ovo je prva konferencija ove vrste koja je organizovana u Srbiji, u saradnji Udruženja žita Srbije, Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa idejom da ovaj događaj postane tradicionalan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik