Postupak protiv otkupljivača mandarina Fragaria Neretve, Filipa i Setovia voća

Bez autora
Nov 05 2019

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je da je pokrenula upravne postupke protiv otkupljivača mandarina "Fragaria Neretva" iz Opuzena, "Filip" iz Metkovića i "Setovia voće" iz Zagreba, radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Agencija će u svakom od upravnih postupaka "ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa otkupljivača mandarina s njihovim dobavljačima mandarina". Iz Agencije ističu kako samo pokretanje upravnog postupka protiv određenog trgovca ili otkupljivača ili prerađivača ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, već je AZTN obvezan u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Postupak protiv otkupljivača mandarina Fragaria Neretve, Filipa i Setovia voćaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u utorak je objavila da je pokrenula upravne postupke protiv otkupljivača mandarina "Fragaria Neretva" iz Opuzena, "Filip" iz Metkovića i "Setovia voće" iz Zagreba, radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Agencija će, kako se navodi u priopćenju objavljenom na AZTN-ovim mrežnim stranicama, u svakom od upravnih postupaka "ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa otkupljivača mandarina s njihovim dobavljačima mandarina".

Iz Agencije ističu kako samo pokretanje upravnog postupka protiv određenog trgovca ili otkupljivača ili prerađivača ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, već je AZTN obvezan u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja, Agencija će u svakom konkretnom predmetu donijeti meritornu odluku, navodi se u objavi, uz napomenu kako zbog zaštite poslovnih tajni, AZTN ne može komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku.

Iz Agencije najavljuju i da će odluku kojom okončavaju pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik