Našli pregršt načina da se obogate: Kina je dobila 60 novih milijardera tokom trgovinskog rata

Bez autora
Nov 12 2019

Uprkos produženom trgovinskom ratu i slabljenju ekonomskog rasta, najsposobniji kineski preduzetnici su našli pregršt načina da se obogate.Tačnije, 60 novih milijardera, od kojih je svaki samostalni preduzetnik, debitovalo je na ovogodišnjoj Forbsovoj listi 400 najbogatijih Kineza. Novi članovi porodice najbogatijih u najgušćoj naciji na svetu dolaze iz različitih delatnosti, od industrije biotehničkih i električnih automobila do generičkih lekova i proizvoda za negu kože.

Našli pregršt načina da se obogate: Kina je dobila 60 novih milijardera tokom trgovinskog rataUprkos produženom trgovinskom ratu i slabljenju ekonomskog rasta, najsposobniji kineski preduzetnici su našli pregršt načina da se obogate.

Tačnije, 60 novih milijardera, od kojih je svaki samostalni preduzetnik, debitovalo je na ovogodišnjoj Forbsovoj listi 400 najbogatijih Kineza.

Novi članovi porodice najbogatijih u najgušćoj naciji na svetu dolaze iz različitih delatnosti, od industrije biotehničkih i električnih automobila do generičkih lekova i proizvoda za negu kože.

Najmanje polovina pridošlica obogatilo se zahvaljujući poslovima u sektoru posluživanja hrane i pića, prodaje obuće, čaja s mlekom, orašastih plodova i začina, prenosi Investitor.

Charles Zhengyao Lu, recimo, pokušao je s iznajmljivanjem automobila i uslugom vožnje, ali se ipak obogatio zahvaljujući ulaganju u "Lakin Kofi", popularni lanac kafe star jedva dve godine ali koji već ima gotovo 3.000 lokacija u Kini.

Da biste se plasirali u 400 najbogatijih Kineza, osim da ste Kinez, trebalo je da imate najmanje jednu milijardu dolara neto vrednosti, u odnosu na 840 miliona dolara prošle godine. Ukupno, novopridošli u dobi od 33 do 74 godine, zajedno vrede 101 milijardu dolara.

Taj iznos je pomogao da se poveća ukupna neto vrednost od 400 najbogatijih u zemlji na 1,29 biliona dolara, čime je nadmašen prethodni rekord od 1,19 biliona dolara postavljen u 2017. godini.

Najsigurniji način probijanja u redove 2019. godine bio je pomoć u obrazovanju ljudi. Sektor koji se brzo razvija. Deloit procenjuje da će se kinesko tržište obrazovanja proširiti s oko 380 milijardi dolara u 2018. godini na 480 milijardi do 2020. godine i 715 milijardi do 2025. godine, a stvorio je sedam novih milijardera, uključujući najbogatijeg novopridošlog, Li Yongxina.

Veteran za obrazovanje sada vredi 9,1 milijardu dolara zahvaljujući ovogodišnjem popisu usluga "Offcn Education Technology", koji godišnje obrazuje 2,3 miliona učenika, uglavnom za ispite iz državne službe, na 880 lokacija.

Pet pridošlica obogatilo se zahvaljujući farmaciji. Hao Hong, koji je još 1995. osnovao "Asymchem Laboratories" u Severnoj Karolini, nakon što je završio postdiplomske studije na Univerzitetu "Georgia", vratio se u Kinu tri godine kasnije kako bi proširio svoju kompaniju. Danas "Asymchem" sprovodi istraživanja i hemijsku proizvodnju za farmaceutske gigante poput "Merck" i "Pfizer".

Drugi farmaceutski preduzetnik, Fan Minhua, pokrenula je "Poly Pharm" u ostrvskoj provinciji Hainan 1992. godine. Kompanija kojom se trguje javno na berzi, a koja proizvodi generičke lekove, sada vredi više od 2,3 milijarde dolara.

Fan je jedna od samo četiri žene među pridošlicama, a jedna od samo tri koje su same napravile svoj biznis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik