Deficit BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni 5,97 milijardi KM

Bez autora
Nov 12 2019

BiH je u proteklih devet mjeseci u okviru vanjskotrgovinske razmjene izvezla robe u vrijednosti 8,95 milijardi KM, što je za 1,70 odsto manje o odnosu na isti period prošle godine. Što se tiče izvoza, Nihad Bajramović zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore, rekao je da je uvoz u BiH u pomenutom periodu 14,43 milijarde KM što je 2,29 odsto ili 334 miliona KM više u odnosu na isti perod prošle godine. Bajramović je pomenuo i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni koji iznosi 5,97 milijardi KM.

Deficit BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni 5,97 milijardi KMBiH je u proteklih devet mjeseci u okviru vanjskotrgovinske razmjene izvezla robe u vrijednosti 8,95 milijardi KM, što je za 1,70 odsto manje o odnosu na isti period prošle godine.

Što se tiče izvoza, Nihad Bajramović, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore, rekao je danas na konferenciji za medije da je uvoz u BiH u pomenutom periodu 14,43 milijarde KM što je 2,29 odsto ili 334 miliona KM više u odnosu na isti perod prošle godine.

Bajramović je pomenuo i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni koji iznosi 5,97 milijardi KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore ističu da se najviše iz BiH izvozilo voće, mlijeko i mliječni proizvodi, te da je veliki problem nastao sa Turskom koja je jedan od najvećih trgovinskih partnera sa BiH zbog toga što nije potpisan ugovor između dvije zemlje. Istaknuto je da proizvođači u agroindustriji imaju sada gorući problem zbog toga.

Naglašeno je da je sa svim zemljema primjećen deficit kad je u pitanju izvoz, a smanjen suficit.

Samo sa Srbijom od zemalja u organizaciji CEFTA BiH ima deficit, a sa svim ostalim suficut.

Veliki je problem i Kosovo zbog taksi, te je razmjena smanjena 90 odsto u zadnjih devet mjeseci, naglašeno je na konferenciji.

Takođe je rečeno da Vanjskotrgovinska komora podržava ideju o "malom Šengenu". Rečeno je da bi to pomoglo jačanju privrede kad je u pitanja robna razmjena i razmjena radnika među zemljama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik