Švedska i SAD kroz FARMA II podržale više od 1.300 poljoprivrednih organizacija

Bez autora
Nov 12 2019

Projekt razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, kao nastavak ranijih zajedničkih aktivnosti podrške poljoprivredi koje su podržali USAID i Ambasade Švedske, a koji je pokrenut u januaru 2016. godine, podržao je više od 1.300 organizacija iz privatnog sektora kroz obuke, studijska putovanja, promociju, certifikaciju i brojne druge aktivnosti. Također, kroz ovaj program je više od 200 institucija i organizacija iz javnog sektora sudjelovalo u treninzima i programima usavršavanja. USAID/Sweden FARMA II projekt je podržao bh. institucije u izradi i usvajanju Okvirnog dokumenta Strateškog plana ruralnog razvoj za BiH, a uz potporu projekta te kroz saradnju relevantnih institucija BiH i privatnog sektora, osigurano je odobrenje Evropske komisije za izvoz pilećeg mesa, proizvoda od piletine i jaja za preradu u zemlje EU, stoji u posljednjem pregledu rezultata USAID/Sweden FARMA II projekta.

Švedska i SAD kroz FARMA II podržale više od 1.300 poljoprivrednih organizacijaProjekt razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, kao nastavak ranijih zajedničkih aktivnosti podrške poljoprivredi koje su podržali USAID i Ambasade Švedske, a koji je pokrenut u januaru 2016. godine, podržao je više od 1.300 organizacija iz privatnog sektora kroz obuke, studijska putovanja, promociju, certifikaciju i brojne druge aktivnosti.

Također, kroz ovaj program je više od 200 institucija i organizacija iz javnog sektora sudjelovalo u treninzima i programima usavršavanja.

– USAID/Sweden FARMA II projekt je podržao bh. institucije u izradi i usvajanju Okvirnog dokumenta Strateškog plana ruralnog razvoj za BiH, a uz potporu projekta te kroz saradnju relevantnih institucija BiH i privatnog sektora, osigurano je odobrenje Evropske komisije za izvoz pilećeg mesa, proizvoda od piletine i jaja za preradu u zemlje EU – stoji u posljednjem pregledu rezultata USAID/Sweden FARMA II projekta.

Organizacije poljoprivrednih proizvođača koje su dobile podršku FARMA II projekta kroz grantove i/ili tehničku podršku realizirale su više od 46,9 miliona KM investicija u poljoprivredni sektor, kreirale 811 novih radnih mjesta, a bilježe i značajan porast prodaje u odnosu na 2015. godinu od 23,95 posto i rast izvoza od 53,39 posto.

– Projekt uspješno sarađuje s poljoprivrednim organizacijama iz sektora peradarstva, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelarstva i mljekarstva. Uprkos izazovima sa vremenom u svakom od ovih sektora zabilježeni su pozitivni pomaci u posljednje tri godine, uz sve veću svijest proizvođača o potrebi osiguranja visokih standarda koji će im omogućiti izvoz. Tako smo kroz naše aktivnosti u prve tri godine projekta podržali 36 pravnih lica i 425 farmera da osiguraju relevantne certifikate kvaliteta u skladu s međunarodnim standardima, a taj broj i dalje raste – dodali su iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Projekt nastavlja svoje aktivnosti i u 2020. godini, kada se očekuje nastavak realizacije grantova, ali i provedba brojnih aktivnosti vezanih za promociju i povećanje prodaje, diverzifikaciju, razvoj proizvoda i povećanju izvoza prema tržištima regije i svijeta, saopćeno je iz tog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik