Lokalne vlasti traže da se spriječi premještanje Gorenja iz Velenja u Ljubljanu

Bez autora
Nov 13 2019

Nakon što je kineska korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, nedavno najavila da će upravu, odnosno administrativni dio te tvrtke iz Velenja premjestiti u Ljubljanu, u sklopu preustroja svojih predstavništava u Europi, tome su se suprotstavili sindikati u tvrtki, a lokalne vlasti pozvale su na intervenciju i premijera Marjana Šareca. Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič, nekadašnji zastupnik u parlamentu i utjecajni član socijaldemokratske stranke, napisao je u pismu upućenom predsjedniku vlade da su Velenjčani i zaposleni u Gorenju "zabrinuti aktivnostima i namjerama" Gorenja, odnosno njegovih vlasnika, budući da je ta tvrtka sa skoro dvije tisuće zaposlenih i 70-godišnjom tradicijom od velike važnosti za grad i regiju koja mu gravitira.

Lokalne vlasti traže da se spriječi premještanje Gorenja iz Velenja u LjubljanuNakon što je kineska korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, nedavno najavila da će upravu, odnosno administrativni dio te tvrtke iz Velenja premjestiti u Ljubljanu, u sklopu preustroja svojih predstavništava u Europi, tome su se suprotstavili sindikati u tvrtki, a lokalne vlasti pozvale su na intervenciju i premijera Marjana Šareca.

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič, nekadašnji zastupnik u parlamentu i utjecajni član socijaldemokratske stranke, napisao je u pismu upućenom predsjedniku vlade da su Velenjčani i zaposleni u Gorenju "zabrinuti aktivnostima i namjerama" Gorenja, odnosno njegovih vlasnika, budući da je ta tvrtka sa skoro dvije tisuće zaposlenih i 70-godišnjom tradicijom od velike važnosti za grad i regiju koja mu gravitira.

"Trenutna situacija u poduzeću, planovi novoga vodstva i raspoloženje među zaposlenima daleko su od onoga što su novi vlasnici obećavali kad su ušli u Gorenje. Nakon što je Hisense prije godinu dana kupio Gorenje stanje je već postalo kritično", naveo je u pismu Kontič.

Jednakim je riječima stanje u Gorenju opisao i predsjednik sindikata zaposlenih Žan Zeba, nakon što ga je o planovima s preseljenjem upravnog dijela u Ljubljanu obavijestio predsjednik uprave Chao Liu, navevši da će u Velenju ostati proizvodnja i razvojni odjeli, dok se u Ljubljanu seli uprava za sve Hisenseove kompanije u Europi.

Lokalne vlasti mole premijera da intervenira kod Hisensea kako do izmještanja uprave u Ljubljanu ne bi došlo te navode da je "centralizacija" jedna od "boljki" Slovenije, jer su sve važne institucije i državna tijela, pa i velik dio sjedišta kompanija, baš u prijestolnici, dok se ruralna područja i provincija zanemaruju.

Prema podacima koje prenose mediji, od stotinu najvećih slovenskih kompanija njih najmanje 50 imaju središte u Ljubljani, u kojoj je na raspolaganju 220.000 radnih mjesta, nešto manje od broja stanovnika Lubljane, u koju se na posao voze ljudi iz šireg radijusa oko nje.

To je problematično u provinciji, osobito na istoku gdje je stopa nezaposlenosti izraženija, pa i u većim gradovima poput Maribora. U tom su se gradu nedavno pojavile informacije da će i druga najveća slovenska banka, mariborska NKBM, uskoro iz Maribora sjedište prebaciti u Ljubljanu, jer širi svoju mrežu poslovnica u sklopu nastojanja svog novog vlasnika, američkog fonda Apollo, da u cijeloj državi može konkurirati većim bankama poput Nove Ljubljanske banke (NLB), navode slovenski mediji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik