Vlada FBiH za zakup daje oko milion KM godišnje

Bez autora
Nov 13 2019

Iz federalnog budžeta mjesečno se izdvaja skoro 90.000 KM, odnosno oko milion KM godišnje, za zakup prostora za smješaj federalnih institucija, a ovakvo stanje će, prema svemu sudeći, još potrajati. Prema podacima Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, za institucije sa sjedištem u Mostaru mjesečno na zakup ode oko 56.250 KM, a u Sarajevu oko 33.000 KM. U Sarajevu je Vlada FBiH prošle godine kupila zgradu „Energoinvesta“ kako bi trajno riješila pitanje svog smještaja. No, neke institucije, za čiji se smještaj plaća zakup, još nisu uselile.

Vlada FBiH za zakup daje oko milion KM godišnjeIz federalnog budžeta mjesečno se izdvaja skoro 90.000 KM, odnosno oko milion KM godišnje, za zakup prostora za smješaj federalnih institucija, a ovakvo stanje će, prema svemu sudeći, još potrajati.

Nisu uselile

Prema podacima Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, za institucije sa sjedištem u Mostaru mjesečno na zakup ode oko 56.250 KM, a u Sarajevu oko 33.000 KM.

U Sarajevu je Vlada FBiH prošle godine kupila zgradu „Energoinvesta“ kako bi trajno riješila pitanje svog smještaja. No, neke institucije, za čiji se smještaj plaća zakup, još nisu uselile.

Tako, između ostalog, podstanarstvo Ureda za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH mjesečno košta 2.368 KM. Njima ugovor o zakupu istječe tek iduće godine, a potom bi trebali preseliti na 12. sprat zgrade „Energoinvesta“.

Zakup se plaća i za Federalnu upravu za inspekcijske poslove u iznosu od 17.187 KM mjesečno, kao i za Pravobranilaštvo u iznosu od 10.307 KM mjesečno.

No, sudeći prema informaciji o smještaju federalnih institucija u zgradu Vlade koja se našla na dnevnom redu prošle sjednice, ove će institucije nastaviti plaćati zakup s obzirom na to da je preseljenje u zgradu „Energoinvesta“ za sada ponuđeno Finansijskoj policiji FBiH i Odboru državne službe za žalbe.

Plaćaju vještaka

Interesantno je da Finansijska policija planira angažirati i platiti vještaka da provjeri uslovnost prostorija koje im se nude u zgradi Vlade i izračuna koliko bi novca trebalo za adaptaciju.

Interes za trajni smještaj u Vladinu zgradu u nekom narednom periodu iskazali su još Federalna novinska agencija, Zavod za mjeriteljstvo - Centar za verifikaciju mjerila Sarajevo, Direkcija za namjensku industriju i Gender centar FBiH.

Institucije u Mostaru

Vlada FBiH je za potrebe smještaja svojih institucija u Mostaru 2017. godine kupila zgradu Staklene banke, a prošli je mjesec odobrila 13 miliona KM za njenu sanaciju i adaptaciju.

U međuvremenu se za smještaj Ministarstva energije, rudarstva i industrije mjesečno izdvaja 12.629 KM. Za zakup prostorija za Ministarstvo prometa i komunikacija mjesečno ide 7.848 KM, dok 35.778 KM ide za smještaj u hotelu „Ero“ ministarstava obrazovanja i nauke te razvoja, poduzetništva i obrta kao i Porezne uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik