Šesnaest od 100 privatnih preduzeća iz Srbije zaintereseovano domaće tržište kapitala

Bez autora
Nov 13 2019

U Srbiji postoje domaća preduzeća koja su zainteresovana za izlazak na Beogradsku berzu, najvažniji je zaključak upravo završenog projekta "Izađi na berzu", koji su zajedno sproveli Beogradska berza i revizorsko-konsultantska firma PwC.Cilj ovog projekta bio je da pomogne razvoj tržišta kapitala u Srbiji kroz podizanje svesti o mogućnostima da domaće kompanije potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu i pružanje neophodne stručne pomoći kompanijama za izlazak na Berzu, navodi se zajedničkom saopštenju Beogradske berze i PwC-a. Ovaj projekat, koji je finansirao Specijalni akcionarski fond Evropske banke za obnovu i razvoj, trajao je 14 meseci i obuhvatio je više od 100 srpskih preduzeća u privatnom vlasništvu.

Šesnaest od 100 privatnih preduzeća iz Srbije zaintereseovano domaće tržište kapitalaU Srbiji postoje domaća preduzeća koja su zainteresovana za izlazak na Beogradsku berzu, najvažniji je zaključak upravo završenog projekta "Izađi na berzu" (Serbia: IPO Go!), koji su zajedno sproveli Beogradska berza i revizorsko-konsultantska firma PwC.

Cilj ovog projekta bio je da pomogne razvoj tržišta kapitala u Srbiji kroz podizanje svesti o mogućnostima da domaće kompanije potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu i pružanje neophodne stručne pomoći kompanijama za izlazak na Berzu, navodi se zajedničkom saopštenju Beogradske berze i PwC-a.

Ovaj projekat, koji je finansirao Specijalni akcionarski fond Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), trajao je 14 meseci i obuhvatio je više od 100 srpskih preduzeća u privatnom vlasništvu.

Tokom projekata je održano više prezentacija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, na kojima su domaći privrednici mogli da saznaju nešto više o tome koje su to prednosti prikupljanja kapitala kroz inicijalnu javnu ponudu, kao i o tome kako izgleda sam proces izlaska na berzu.

Šesnaest privatnih preduzeća je, nakon iskazanog interesovanja, prošlo kroz inicijalne analize spremnosti za izlazak na berzu koje su sproveli stručnjaci iz PwC Srbija i PwC Poljska, a dva preduzeća su potpisala Memorandum o razumevanju kojim su iskazali svoju nameru da u narednom periodu uđu u proces inicijalne javne ponude.

"Naša analiza je pokazala da su brojni domaći privrednici zainteresovani da sredstva koja su im potrebna za dalji razvoj njihovih kompanija potraže izlaskom na Beogradsku berzu, kao i da im je potrebno više informacija o tome kako taj proces izgleda i kakve sve organizacione i finansijske zahteve pred njih postavlja", izjavila je Ivana Stanković iz PwC Srbija, menadžerka projekta "Izađi na berzu".

Dodaje i da se "domaće kompanije nalaze na različitim nivoima organizacione spremnosti za jedan takav korak, za koji pripreme mogu trajati i više od 12 meseci".

Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekat pokrenuo interesovanje domaćih kompanija za izlazak na berzu, navodeći da je u razgovorima sa predstavnicima nadležnih državnih organa dobio uveravanja da je i država spremna da se uključi i sa svoje strane pomogne kompanijama koje budu ušle u proces inicijalne javne ponude.

"Naišli smo na jako dobar prijem kod predstavnika države, a pre svega Ministarstva finansija, koje je ozbiljno pristupilo ovoj temi i priprema određene mere podrške namenjene kompanijama koje žele da budu listirane na Beogradskoj berzi, što će svakako biti dobar podsticaj za razvoj tržišta kapitala u Srbiji", izjavio je Krneta povodom završetka projekta.

Imajući u vidu iskazano interesovanje kompanija za izlazak na berzu, kao i nameru države da im u tome pomogne, za očekivati je da će u narednom periodu doći do prve inicijalne javne ponude jedne domaće kompanije na Beogradskoj berzi, što i jeste bio najvažniji cilj ovog projekta, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik