Prihodi od domaće tekstilne i odjevne industrije najviši u zadnjih 10 godina

Bez autora
Nov 14 2019

Hrvatska tekstilna i odjevna industrija u 2018. godini ostvarila je najveće prihode u zadnjih 10 godina, raste i broj tekstilnih tvrtki te se povećava zaposlenost, istaknuto je u četvrtak na tribini "Tekstilna i odjevna industrija Hrvatska/EU – Horizon 2020", priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore. Nakon mnogo vremena imamo pozitivne pokazatelje u hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji prema broju zaposlenih, ukupnim prihodima i broju tvrtki. Posebno se to odnosi na prihode, koji u posljednjih deset godina nikada nisu bili veći, kazala je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić, istaknuvši da su u 2018. prihodi dosegnuli 778 milijuna eura, nakon godinu dana ranije zabilježenih 735 milijuna eura.

Prihodi od domaće tekstilne i odjevne industrije najviši u zadnjih 10 godinaHrvatska tekstilna i odjevna industrija u 2018. godini ostvarila je najveće prihode u zadnjih 10 godina, raste i broj tekstilnih tvrtki te se povećava zaposlenost, istaknuto je u četvrtak na tribini "Tekstilna i odjevna industrija Hrvatska/EU – Horizon 2020", priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Nakon mnogo vremena imamo pozitivne pokazatelje u hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji prema broju zaposlenih, ukupnim prihodima i broju tvrtki. Posebno se to odnosi na prihode, koji u posljednjih deset godina nikada nisu bili veći“, kazala je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić, istaknuvši da su u 2018. prihodi dosegnuli 778 milijuna eura, nakon godinu dana ranije zabilježenih 735 milijuna eura.

Tekstilna industrija je u 2018. zabilježila rast izvoza za 5,7 posto prema godini ranije, dok odjevna bilježi rast od 0,7 posto. Najvažnija tržišta za Hrvatsku pritom su Austrija, BiH, Francuska, Njemačka, Italija i Slovenija. Uvoz u tekstilnoj industriji raste sporije od izvoza – za 1,9 posto – što je dobar pokazatelj, dok kod uvoza odjeće rast iznosi sedam posto, istaknuto je.

"Broj zaposlenih porastao je sa 16.688 u 2017. godini na 16.973 u 2018., a broj tvrtki je porastao s 802 na 857“, kazala je Divić.

Naglasila je da je ključno nišno tržište za EU područje tehničkog tekstila, koje je od 2009. u konstantnom porastu. U to pripadaju pametni materijali visokih performansi koji se koriste u brodograđevnoj, sportskoj, građevinskoj, automobilskoj i avioindustriji.

"Tehnički tekstil danas je glavni prinosnik u tekstilnoj industriji Europske unije, s 27 posto ukupnog prometa u tekstilnoj industriji, tj. 24 milijarde eura. Lideri su Italija i Njemačka po pitanju proizvodnje, dok su najveći kupci SAD i Kina“, rekla je Divić.

Vizija razvoja tekstilne i odjevne industrije do 2025., kako je kazala, uključuje kretanje prema proizvodima nastalim u procesima visoke tehnologije, povećanu uporabu tekstila kao materijala u brojnim industrijskim sektorima te prebacivanje masovne proizvodnje u personaliziranu. Na tribini je rečeno i kako je u 2018. ukupni promet tekstila i odjeće na razini EU bio 178 milijardi eura, od čega se na proizvode dodane vrijednosti odnosi 45 milijardi.

Tina Pahić iz Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav istaknula je ogroman potencijal koji nudi program Horizon 2020 u smislu financiranja novih, kreativnih i inovativnih ideja, a kojima je izvorište tekstilna i odjevna industrija.

Hrvatska je prema ljestvici European Innovation Scoreboard iz 2018. ocijenjena kao umjeren inovator, a prema povlačenju sredstava iz programa Horizon 2020 je na 25. mjestu među 28 zemalja EU, rekla je Pahić koja se nada da će današnja tribina pridonijeti većem broju prijava na Horizon 2020, a time i boljim rezultatima Hrvatske u sljedećem financijskom razdoblju.

Tribina je održana u organizaciji Tekstilno-tehnološkog fakulteta, alumni udruge AMCA TTF i HGK, navodi se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik