Od 1. jula 2020. uvode se elektronske javne nabavke

Bez autora
Nov 18 2019

U Srbiji će od 1. jula 2020. godine biti uveden novi portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupaka javnih nabavki elektronskim putem, novina je u Predlogu zakona o javnim nabavkama koji je u skupštinskoj proceduri.To znači da će se komunikacija i razmena podataka u postupku javne nabavke, uključujući i podnošenje ponuda, odvijati elektronskim putem. U Ministarstvu finansija kažu da će se na ovaj način obezbediti veća transparentnost u postupcima javnih nabavki. Predviđeno je da će se otvaranje ponuda takođe obavljati elektronskim putem što će, ocenjuju, doprineti povećanju poverenja privrednih subjekata u sistem, a samim tim, kažu, i povećanju konkurencije u postupcima javnih nabavki.

Od 1. jula 2020. uvode se elektronske javne nabavkeU Srbiji će od 1. jula 2020. godine biti uveden novi portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupaka javnih nabavki elektronskim putem, novina je u Predlogu zakona o javnim nabavkama koji je u skupštinskoj proceduri.

To znači da će se komunikacija i razmena podataka u postupku javne nabavke, uključujući i podnošenje ponuda, odvijati elektronskim putem. U Ministarstvu finansija kažu za Tanjug da će se na ovaj način obezbediti veća transparentnost u postupcima javnih nabavki.

Predviđeno je da će se otvaranje ponuda takođe obavljati elektronskim putem što će, ocenjuju, doprineti povećanju poverenja privrednih subjekata u sistem, a samim tim, kažu, i povećanju konkurencije u postupcima javnih nabavki.

Među novinama su i novi iznosi, pragovi do kojih se zakon ne primenjuje, odnosno počinje da se primenjuje.

Novost je i nova vrste postupka javne nabavke - partnerstvo za inovacije, koji naručioci mogu da sprovode ako imaju potrebu za inovativnim dobrima, uslugom ili radovima, a koja se ne može realizovati nabavkom ili radovima koji su dostupni na tržištu.

Partnerstvo za inovacije doprinosi, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, razvoju inovativnih dobara, usluga ili radova i njihovoj naknadnoj nabavci, pod uslovom da je nabavljeno u skladu sa stepenom tražene izrade i u granicama troškova koji su dogovoreni između naručioca i učesnika u partnerstvu.

Predloženim zakonom obezbeđeni su kraći rokovi za pojedine postupke javnih nabavki u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, i kulture. Uvode se novi kriterijumi za dodelu ugovora u postupku javne nabavke, tako da je predviđeno da će se ugovori o javnoj nabavci dodeljivati ekonomski najpovoljnijoj ponudi, koja se određuje na osnovu cene ili troškova, ili odnosa cene i kvaliteta, odnosno troška i kvaliteta.

Javne nabavke društvenih i drugih posebnih usluga, u koje spadaju usluge u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, kao i kulture, sprovodiće se po posebnom, blažem režimu, u smislu kraćih rokova u postupku...

Uvode se i nove tehnike i instrumenti za dodelu ugovora - sistem kvalifikacije i elektronski katalozi, dodaju u Ministarstvu finansija.

U oblasti zaštite prava u postupcima javnih nabavki predviđena su rešenja koja će postupak te zaštite učiniti efikasnijim. Smanjeni su iznosi administrativnih taksi za podnošenje zahteva za zaštitu prava, a odlučivanje o prekršajima propisanim Zakonom o javnim nabavkama, biće preneto u nadležnost prekršajnih sudova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik