"Pokretanje biznisa je kao rođenje deteta" - Poznati milijarder poredi posao i roditeljstvo

Bez autora
Nov 25 2019

Osnivač "Virgin Group", otac dvoje dece i deda petoro unučadi, Ričard Brenson rekao je u postu na blogu da je pokretanje posla veoma slično rođenju deteta. Morate napraviti ogromnu količinu planiranja pre dolaska velikog dana, ali koliko god bili spremni, neizbežno će se dogoditi nešto neočekivano, rekao je, prisećajući se kako je njegova supruga Joan imala raniji porođaj ćerke Holi. Morala je da me izbaci iz kreveta da bi nas odvezao u bolnicu, dodao je Brenson. Poput rođenja deteta, pokretanje kompanije takođe može predstavljati iznenađenja, rekao je.

"Pokretanje biznisa je kao rođenje deteta" - Poznati milijarder poredi posao i roditeljstvoOsnivač "Virgin Group", otac dvoje dece i deda petoro unučadi, Ričard Brenson rekao je u postu na blogu da je pokretanje posla veoma slično rođenju deteta, piše "CNBC Make It".

"Morate napraviti ogromnu količinu planiranja pre dolaska velikog dana, ali koliko god bili spremni, neizbežno će se dogoditi nešto neočekivano", rekao je, prisećajući se kako je njegova supruga Joan imala raniji porođaj ćerke Holi.

"Morala je da me izbaci iz kreveta da bi nas odvezao u bolnicu", dodao je Brenson.

Poput rođenja deteta, pokretanje kompanije takođe može predstavljati iznenađenja, rekao je. Prilikom otvaranja centra "Virgina" u Majamiju ranije ove godine, Brenson je rekao da je imao svoj 77. susret sa smrću kada mu se na glavu srušio metalni natpis.

A kao i kod nove firme, novorođeno dete će "neizbežno zauzeti sve vaše vreme u početku", rekao je.

Brenson je živeo na kućnom brodu u Maloj Veneciji u Londonu, sa suprugom i ćerkom za vreme širenja muzičke etikete "Virgin Records", radeći pokraj spavaće sobe na radnom stolu uguranom između pumpe i stepenica.

Ako započnete posao s malim timom, takođe morate preuzeti mnogo različitih poslovnih uloga, a morate i "pokupiti nove veštine u letu", rekao je.

"Na isti način na koji nećete znati da promenite pelenu dok to ne učinite, nećete znati da prodate reklamu dok je ne izbacite", istakao je Brenson.

Učenje umeća delegiranja je takođe ključno u ovom procesu, rekao je, napominjući kako i preduzetnici i novi roditelji pate od nedostatka sna.

"Iako je vođenje kompanije veoma težak posao, morate da izdvojite vreme kako biste se odmorili i uživali u onome što ste stvorili", komentarisao je.

"Ovaj prostor vam takođe daje priliku da pogledate veću sliku i isplanirate svoj sledeći korak."

Uporedio je to s načinom na koji roditelji rade korak unatrag dok njihovo dete odrasta, dajući im slobodu da rade pogreške i uče lekcije.

Njegova ćerka Holi studirala je za lekara pre nego što se pridružila očevoj neprofitnoj organizaciji "Virgin Unite", uspostavila dobrotvornu organizaciju za mlade "Big Change" i pridružila se ​​"Virgin" vodećem timu.

Brensonov sin Sem u međuvremenu je izgradio vlastitu kompaniju za proizvodnju filmova Sundo i sedi u upravnom odboru "Virgin grupe".

Brenson je rekao da i dalje pomno prati sve kompanije "Virgin grupe", no često iz daljine, kako bi direktorima i rukovodstvenim timovima omogućio prostor da rade svoj posao i grade svoje timove, nudeći savete i podršku kada je to potrebno bez "gušenja ili mikro-upravljanja".

"Tokom godina iz prve sam ruke naučio da je to zaista najbolji pristup za nove kompanije, da postanu same svoje", rekao je preduzetnik. Što vredi i za odgajanje dece.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik