Remontovali dva agregata HE Piva

Bez autora
Nov 25 2019

Tokom totalne obustave rada u Hidroelektrani Piva, koja je trajala od 1. oktobra do 10. novembra, izvršene su planirane redovne godišnje remontne aktivnosti na agregatima A1 i A3, kazao je izvršni direktor HE Dragomir Blagojević, dodajući da su nastavljeni radovi na kapitalnom remontu agregata A2. Dio opreme počeo je stizati u hidroelektranu, završena je proizvodnja novih djelova i veliki dio opreme je repariran. Blagojević očekuje probnu montažu hidromašinske opreme krajem novembra u fabrici Litostroj Power u Ljubljani, a nakon toga dovoženje i montažu u HE Piva. Radovi u Pivi, za koje je Elektroprivreda prošle godine potpisala ugovor sa slovenačko-italijanskim konzorcijumom kompanija Litostroj i ABB JV o rekonstrukciji i modernizaciji, vrijedan je 10,3 miliona eura.

Remontovali dva agregata HE PivaTokom totalne obustave rada u Hidroelektrani (HE) Piva, koja je trajala od 1. oktobra do 10. novembra, izvršene su planirane redovne godišnje remontne aktivnosti na agregatima A1 i A3, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama izvršni direktor HE Dragomir Blagojević, dodajući da su nastavljeni radovi na kapitalnom remontu agregata A2.

Dio opreme, kako je naveo, počeo je stizati u hidroelektranu, završena je proizvodnja novih djelova i veliki dio opreme je repariran.

Blagojević očekuje probnu montažu hidromašinske opreme krajem novembra u fabrici Litostroj Power u Ljubljani, a nakon toga dovoženje i montažu u HE Piva.

Radovi u Pivi, za koje je Elektroprivreda prošle godine potpisala ugovor sa slovenačko-italijanskim konzorcijumom kompanija Litostroj i ABB JV o rekonstrukciji i modernizaciji, vrijedan je 10,3 miliona eura.

"Redovni godišnji remonti agregata A1 i A3, radovi na kapitalnom remontu agregata A2 i radovi druge faze rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane. Spisak radova koje smo planirali da završimo je bio dugačak, rekonstrukcija sistema rashladne vode, sanacija kavitacionih oštećenja na radnim kolima turbina agregata A1 i A3, sanacija prslina na pas komadima dovodnih cjevovoda agregata A3 i A2, kontrola i servisiranje stabilnih protivpožamih uređaja generatora i transformatora, ispitivanje i punjenje boca rezervne baterije i radovi na rezervnoj bateriji sistema za protivpožarnu zaštitu generatora, ispitivanje energetskih transformatora, električna ispitivanja izolacionih sistema generatora i 3, izrada i zamjeprstenova na lopaticama sprovodnog aparata agregata A1. Kada je riječ o kapitalnom remontu agregata A2, on je i dalje u toku. Dio opreme je počeo stizati u hidroelektranu. Završena je proizvodnja novih djelova, a veliki dio opreme koja odvožena i reparaciju u fabrike izvođača je repariran. Očekujemo probnu montažu hidromašinske opreme krajem ovog mjeseca u fabrici Litostroj Power u Ljubljani, a nakon toga dovoženje i montažu u HE Piva", kazao je Blagojević.

Ove godine radilo se i na sanaciji zida brane. Na brani se, prema njegovim riječima, rade četiri vrste ispitivanja.

"Riječ je o raznim tehničkim osmatranjima, praćenju promjena napona, dilatacije, mjerenja klinometrom, posebno lamela pet, devet i 14, ispitivanje ugla FI, unutar betona i slično. Na zidu brane smo uradili veliki posao sprečavanja 'smrti betona', što znači sljedeće. Kroz zid brane se nalaze horizontalne spojnice na svaka dva metra. Kada je nivo vode visok, veliki je pritisak na njih, a vremenom je počela da se pojavljuje bijela tečnost koju zovemo 'smrt betona'. Sanirali smo taj problem tako što smo prvo ištemali spojnice, očistili pod šmrkom vode, onda ih zatvorili reparaturnim malterom i premazali posebnom smjesom. Svim ovim radovima, produžavamo vijek brane. Zanimljivo će biti i za vaše čitaoce da pomenem da smo, osmatranjem dijela brane koji je šipkama vezan za stijene, utvrdili da je sve u projektovanim vrijednostima. Uz napomenu da su proračuni brane koji su rađeni ručno 50-ih do 70-ih godina, skoro isti kao danas, kada še rade softverski", kazao je on.

U septembru je, kako je rekao, proizvodnja u HE Piva bila veća 4,5 puta u odnosu na planiranu.

"Do početka totalne obustave 1. oktobra, HE je proizvela 532 gigavatsata električne energije, čime je ostvareno 71 odsto planirane godišnje proizvodnje. A onda, tokom prvih 12 dana novembra, usljed obilnih kiša, kota akumulacije Pivskog jezera je porasla 14,23 metra. Ona je sada 660,70 metara nadmorske visine, što u energetskom smislu iznosi 180 miliona kilovatsati. U odnosu na plan proizvodnje za 2019. godinu, HE Piva je do sada ostvarila 75 odsto planirane godišnje proizvodnje električne energije. Akumulacija je za 30 odsto viša u odnosu na planiranu u ovom periodu", rekao je Blagojević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik