Čak 41,3 posto žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjeha

Bez autora
Nov 26 2019

Od 18. do 24. novembra 2019. u 167 zemalja svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obilježena je Globalna sedmica poduzetništva. Međunarodna je to inicijativa koja ima za cilj u istom periodu svake godine fokusirano u središte pozornosti staviti poduzetnike i poduzetnice širom svijeta.Fondacija 787 u sedmici iza nas pridružila se ovoj globalnoj inicijativi se kampanjom koja u fokus stavlja 10 žena preduzetnica iz cijele BiH. Tokom Globalne sedmice poduzetništva, Londonska poslovna škola je objavila Globalni monitor preduzetništva, sa fokusom na žene preduzetnice u 59 zemalja i ekonomija svijeta.

Od 18. do 24. novembra 2019. u 167 zemalja svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obilježena je Globalna sedmica poduzetništva.

Međunarodna je to inicijativa koja ima za cilj u istom periodu svake godine fokusirano u središte pozornosti staviti poduzetnike i poduzetnice širom svijeta. Fondacija 787 u sedmici iza nas pridružila se ovoj globalnoj inicijativi se kampanjom koja u fokus stavlja 10 žena preduzetnica iz cijeČak 41,3 posto žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjehale BiH.

Tokom Globalne sedmice poduzetništva, Londonska poslovna škola je objavila Globalni monitor preduzetništva, sa fokusom na žene preduzetnice u 59 zemalja i ekonomija svijeta.

Taj izvještaj naznačava da je u BiH samo 2,7 posto žena dobi od 18-64 godine koje su ili u procesu osnivanja biznisa ili imaju biznis mlađi od tri godine, dok je regionalni prosjek 6 posto.

Niz je razloga za ovakvu brojku, a neki od njih su da samo 10,2 posto žena u BiH smatra da žene imaju pozitivne poslovne prilike i to je drugi najniži procenat na svijetu, te samo 12,7 posto žena u BiH smatra da je lako za ženu da započne vlastiti biznis.

Navedenim brojkama, svjedoče i iskustva Fondacije 787, koja je u proteklih 5 godina u cilju unapređenja preduzetništva žena u BiH, u sklopu svoje misije podržala u ličnom kapacitetu, ali i pri razvoju biznisa, preko 400 žena iz cijele BiH.

Među brojnim uspješnim preduzetnicama, njih 10 je odlučilo podijeliti svoja iskustva pri osnivanju i razvoju biznisa, te na taj način u Globalnoj sedmici poduzetništva ohrabriti sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa. Kampanja sa preduzetnicama je bila svakodnevno prisutna na društvenim mrežama Fondacije 787 i dosegla je više od 200.000 žena i muškaraca širom BiH.

Jedan od pozitivnih podataka istraživanja Globalni monitor poduzetništva je svakako da 100 posto žena u BiH smatra da ima potrebne vještine ili mogućnosti da ih stekne da osnuje biznis.

Tome svjedoči i Nejra Lepić-Salkić, vlasnica "Sherbetlook", iz Sarajeva.

- Prije nego sam krenula u realizaciju svoje ideje, shvatila sam da mi nedostaju određene vještine i znanje i da mi je potrebna edukacija, pa sam tako upoznala i tim Fondacije 787, koji mi je kroz svoje edukativne programe pomogao da lakše odredim moje ciljeve i put kojim trebam dalje da se krećem, kazala je Nejra.

Adna Rokša, projekt menadžerica Fondacije 787 kazala je kako Fondacija u okviru svog rada svakodnevno nastoji da promoviše pozitivne priče poduzetnica u BiH, jer čak 41,3 posto žena u BiH ne osniva biznis zbog straha od neuspjeha.

- Mi smo tu da pružimo poslovno savjetovanje, ali i da usmjerimo poslovne poduhvate ka uspjehu, istakla je Rokša.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik