Zadrugama 667 miliona za unapređenje proizvodnje

Bez autora
Nov 26 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić potpisao je 58 novih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara. Sredstva su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, među kojima se njih 14 bavi ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom. Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, istakao je da je za našu zemlju posebno važna obnova stočnog fonda, jer je to ključno u rubnim i brdsko-planinskim područjima. On je napomenuo da je za nepune tri godine, od pokretanja projekta "500 zadruga u 500 sela", formirano 605 zadruga, ocenivši da ta brojka pokazuje da je vraćeno poverenje u zadruge koje se oslanjaju na evropski koncept zadrugarstva.

Zadrugama 667 miliona za unapređenje proizvodnjeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić potpisao je danas 58 novih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara.

Sredstva su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, među kojima se njih 14 bavi ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom.

Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, istakao je da je za našu zemlju posebno važna obnova stočnog fonda, jer je to ključno u rubnim i brdsko-planinskim područjima.

On je napomenuo da je za nepune tri godine, od pokretanja projekta "500 zadruga u 500 sela", formirano 605 zadruga, ocenivši da ta brojka pokazuje da je vraćeno poverenje u zadruge koje se oslanjaju na evropski koncept zadrugarstva.

Ministar je upozorio na to da bez udruživanja poljoprivredni proizvođači ne mogu da opstanu jer su njihovi pojedinačni posedi u proseku male površine.

Zadrugarstvo je proces koji će nastaviti da se razvija, naglasio je ministar, izrazivši zahvalnost saradnicima na projektu "500 zadruga u 500 sela", Odboru za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), fakultetima, čiji stručnjaci učestvuju u razvoju zadrugarstva, zadružnim savezima i lokalnim samoupravama koje su verifikovale programe i pružale podršku u njihovoj realizaciji.

Krkobabić je podsetio na to da je za razvoj zadrugarstva država do sada izdvojila približno 1,8 milijardi dinara bespovratnih sredstava, jer hoće da zaustavi propadanje sela.

Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić istakao je da je u projekat "500 zadruga u 500 sela" uključeno 25 eksperata i da su zadruge nosioci razvoja sela i regiona.

Treba podstaći stočarstvo, vinogradarstvo, praviti vina i sireve kao što rade Francuzi, objasnio je Škorić, izrazivši nadu da će Srbija za dve-tri godine, kao Francuska, imati 365 vrsta sireva, drugačije za svaki dan u godini.

Prema njegovoj oceni, treba raditi na formiranju složenih zadruga i korporacija koje bi se bavile izvozom finalnih proizvoda i u kojima bi bili zastupljeni i proizvođači.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik