Iako žene u većem procentu završavaju fakultete, stopa zaposlenosti ide u prilog muškarcima

Bez autora
Nov 26 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izrazila je danas uverenje da postoji puno mogućnosti za unapređenje rodne ravnopravnosti, ocenivši da je saradnja svih aktera na tom planu pokretačka snaga koja vuče napred. Mihajlović je, otvarajući konferenciju „Udružene za znanje“, istakla da dve stvari u svetu nemaju ograničenja, a to su nauka i umetnost, dodavši da su žene mnogo dale nauci i da bi zato trebalo da su tako i vrednovane. Nauka govori univerzalnim jezikom koji povezuje sve ljude i kontinente i današnja konferencija je važna kako bismo produbili dijalog o statusu žena u akademskoj zajednici, ali i preprekama sa kojima se one u nauci susreću, objasnila je ona.

Iako žene u većem procentu završavaju fakultete, stopa zaposlenosti ide u prilog muškarcimaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izrazila je danas uverenje da postoji puno mogućnosti za unapređenje rodne ravnopravnosti, ocenivši da je saradnja svih aktera na tom planu pokretačka snaga koja vuče napred.

Mihajlović je, otvarajući konferenciju „Udružene za znanje“, istakla da dve stvari u svetu nemaju ograničenja, a to su nauka i umetnost, dodavši da su žene mnogo dale nauci i da bi zato trebalo da su tako i vrednovane.

Nauka govori univerzalnim jezikom koji povezuje sve ljude i kontinente i današnja konferencija je važna kako bismo produbili dijalog o statusu žena u akademskoj zajednici, ali i preprekama sa kojima se one u nauci susreću, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, činjenica da su u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 90 odsto članova muškarci, da u SANU Odeljenju društvenih nauka, koje većinski završavaju žene, nema nijedne žene, dok u odeljenjima za tehničke nauke i matematiku i fiziku ima jedna, odnosno dve, pruža jasnu sliku da ženama u akademskoj zajednici nije jednostavno.

Mihajlović je ukazala na to da, iako u većem procentu završavaju fakultete, stopa zaposlenosti ide u prilog muškarcima, kao i primanja, s obzirom na to da žene zarađuju i 12 odsto manje.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da je važno osnažiti koleginice i kolege da budu aktivni u akademskom životu i ohrabriti žene da budu vidljivije jer je njihov doprinos nauci nesumnjiv.

Beogradski univerzitet sa ogromnim naučnoistraživačkim potencijalom stoji na raspolaganju unapređenju rodne ravnopravnosti i prevazilaženju izazova sa kojima se žene u akademskoj zajednici suočavaju, poručila je ona.

Predstavnica Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Lidija Vujičić naglasila je da je umrežavanje kreativnih i inovativnih žena značajan korak ka većoj rodnoj ravnopravnosti, istakavši da svi zajedno moramo mnogo više da radimo i pričamo o tome zašto je rodna ravnopravnost važna.

Izvršna direktorka Sekonsa Olivera Vuković poručila je da zajedničkim umrežavanjem može da se promeni trenutno stanje jer su žene u nauci razvojni potencijal društva.

Na inicijativu potpredsednice Vlade, sve učesnice današnje konferencije dobile su na poklon tradicionalne srpske rukotvorine, koje žene sa sela izrađuju u okviru projekta Koordinacionog tela, Etno-mreže i Naleda „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik