Gas će u Srbiju stizati iz četiri pravca

Bez autora
Nov 26 2019

Gas neće poskupeti i biće ga dovoljno čak i da Rusija prekine isporuke preko Ukrajine, kaže direktor "Srbijagasa". Iz Evropske unije stižu pohvale za izdvajanje transporta gasa iz tog javnog preduzeća. Do kraja godine biće spojene cevi za deonicu "Turskog toka" kroz Srbiju. Od 403 km već je završeno 370 kilometara. Nadležni obećavaju da ćemo imati četiri pravca snabdevanja gasom: pored dotoka iz Mađarske i "Turskog toka", planira se povezivanje sa Rumunjom i priprema gradnja interkonektora Grčka-Bugaska-Srbija, za koji je Evropska unija donirala 50 miliona evra. To je američka ruta. Ako je ovo, kako ga mi zovemo - ruska ruta, grčki i bugarski tok je neka američka ruta od Aleksandropolisa. Time je budućnost Srbije osigurana, kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Gas će u Srbiju stizati iz četiri pravcaGas neće poskupeti i biće ga dovoljno čak i da Rusija prekine isporuke preko Ukrajine, kaže direktor "Srbijagasa". Iz Evropske unije stižu pohvale za izdvajanje transporta gasa iz tog javnog preduzeća.

Do kraja godine biće spojene cevi za deonicu "Turskog toka" kroz Srbiju. Od 403 km već je završeno 370 kilometara.

Nadležni obećavaju da ćemo imati četiri pravca snabdevanja gasom: pored dotoka iz Mađarske i "Turskog toka", planira se povezivanje sa Rumunjom i priprema gradnja interkonektora Grčka-Bugaska-Srbija, za koji je Evropska unija donirala 50 miliona evra.

"To je američka ruta. Ako je ovo, kako ga mi zovemo - ruska ruta, grčki i bugarski tok je neka američka ruta od Aleksandropolisa. Time je budućnost Srbije osigurana", kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Iz Brisela pozitivna ocena za izdvajanje "transporta" iz "Srbijagasa". Očekuju i da se srpsko tržište gasa otvori za konkureciju, a to znači da se mora odvojiti i distribucija.

"Plan je da se celokupno razdvajanje završi do 1. okrtobra iduće godine. Srbija zaista ima preduslove da postane regionalno čvorište i u energetskom sistemu i transportnom sektoru. Očekujem da Srbija poštuje obaveze Energetske zajednice. Svi novi gasovodi treba da budu izgrađeni u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije", kaže šef delegacije Eu u Srbiji Sem Fabrici.

"Ponašaćemo se u skladu sa normama Trećeg energetskog paketa, srpskog zakona. Ali se brzina koju očekuje Evropska unija i Energetska zajednica malo razlikuju od onog što mi možemo da učinimo", ističe Bajatović.

Evropska unija je sa i 1,7 miliona evra finansirala i novi daljinski sitem za nadzor i uparavljanje gasovodom koji je "Srbijagasu" radio nemački "Simens". Time se osigurvaju i snabdevanje i kvalitet gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik