Bankrotirala podgorička fabrika lekova

Bez autora
Nov 27 2019

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić proglasio je prošle nedelje bankrot u podgoričkoj kompaniji Galenika, pošto nije bilo zahteva za reorganizaciju preduzeća koje se bavilo proizvodnjom lekova. Bivši radnici Galenike potražuju oko 2,5 miliona evra sa porezima i doprinosima. Šef bivšeg sindikata te kompanije, Veselin Sekulović, kazao je da traže da se u vlasništvo stečajnog dužnika vrati atraktivni plac površine oko 12,3 hiljade kvadrata u Podgorici. Sekulović tvrdi da kvadrat placa na toj lokaciji, gde u blizini treba da se gradi most u glavnom gradu, vredi 500 evra po kvadratu. Vlasništvo nad devet apoteka širom Crne Gore regulisano je u našu korist, kao i fabrika u Zagaraču koja je nesporna.

Bankrotirala podgorička fabrika lekovaPredsednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić proglasio je prošle nedelje bankrot u podgoričkoj kompaniji Galenika, pošto nije bilo zahteva za reorganizaciju preduzeća koje se bavilo proizvodnjom lekova. Bivši radnici Galenike potražuju oko 2,5 miliona evra sa porezima i doprinosima.

Šef bivšeg sindikata te kompanije, Veselin Sekulović, kazao je da traže da se u vlasništvo stečajnog dužnika vrati atraktivni plac površine oko 12,3 hiljade kvadrata u Podgorici.

Sekulović tvrdi da kvadrat placa na toj lokaciji, gde u blizini treba da se gradi most u glavnom gradu, vredi 500 evra po kvadratu.

“Vlasništvo nad devet apoteka širom Crne Gore regulisano je u našu korist, kao i fabrika u Zagaraču koja je nesporna. Jedino preostaje da Uprava za nekretnine vrati plac, u svojinu Galenike, a za šta posedujemo nesporne dokaze”, naglasio je Sekulović.

Stečaj u podgoričkoj firmi pokrenut je 8. jula na zahtev Poreske uprave zbog duga od oko 2,6 miliona evra. Poverioci su prijavili da im Galenika duguje oko devet miliona evra.

U Galenici je ostalo 43 radnika.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku "Galeniku" u novembru 2017. godine.

Većinski vlasnik "Galenike" u stečaju, sa 75 odsto vlasništva, je istoimena beogradska firma, dok udeo od 25 odsto ima crnogorska Vlada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik