Bijeljinski "Žitopromet" ide u stečaj, novi investitor reorganizuje preduzeće

Bez autora
Nov 27 2019

Preduzeće "Žitopromet" iz Bijeljine ide u stečaj koji će omogućiti novom investitoru da reorganizuje firmu, zaposli 130 radnika i ponovo na proljeće pokrene proizvodnju. Potvrdio je to nakon ročišta održanog u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini advokat koji zastupa radnike "Žitoprometa" Miloš Stevanović i dodao da je sud usvojio izvještaj predstečajnog upravnika o stanju u nekadašnjem privrednom gigantu. Konačno rješenje suda trebalo bi stići ovih dana. Otvaranje stečaja omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i investitora, ali i predstavnika nekadašnjeg većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića koji se nisu bunili protiv ovog rješenja.

Bijeljinski "Žitopromet" ide u stečaj, novi investitor reorganizuje preduzećePreduzeće "Žitopromet" iz Bijeljine ide u stečaj koji će omogućiti novom investitoru da reorganizuje firmu, zaposli 130 radnika i ponovo na proljeće pokrene proizvodnju.

Potvrdio je to danas nakon ročišta održanog u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini advokat koji zastupa radnike "Žitoprometa" Miloš Stevanović i dodao da je sud usvojio izvještaj predstečajnog upravnika o stanju u nekadašnjem privrednom gigantu.

- Konačno rješenje suda trebalo bi stići ovih dana. Otvaranje stečaja omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i investitora, ali i predstavnika nekadašnjeg većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića koji se nisu bunili protiv ovog rješenja. Nakon godinu borbe otvoren je stečaj koji omogućava rad novog investitora, važan je za stotine radnika, sve dobavljače i poljoprivrednike u Srpskoj - rekao je Stevanović.

Naglasio je da je novi investitor kompanija "Pavgord" već izmirila više od tri miliona maraka dugovanja "Žitoprometa" čija je procijenjena vrijednost 16 miliona maraka, a do sada utvrđena dugovanja 5,7 miliona maraka.

- Investitor već sada ima dvotrećinsku većinu u Skupštini povjerilaca. Namjera je da se firma izda u zakup investitoru, te da se kasnije putem reorganizacije i potpuno vrati u život. Ako sve bude išlo kako treba očekujemo da proizvodnja krene na proljeće, i nadamo se da će se oko 130 radnika ponovo zaposliti u "Žitoprometu" u februaru ili martu iduće godine - naglasio je Stevanović.

Predsjednik sindikalne organizacije Dušan Tomić rekao je za "Glas Srpske" da su radnici zadovoljni razvojem situacije u preduzeću koje je već bilo na ivici ambisa.

- Firma nam nije uplatila doprinose za 13 mjeseci, skoro isto toliko i plata nam duguju. Novi investitor je obećao sve to izmiriti čim krene proizvodnja. Na nama je sada da čekamo i vjerujemo da će sve biti kako treba. Najvažnije je da firma stane na noge i da se vratimo u pogone - rekao je Tomić, izrazivši zadovoljstvo što je na ovaj način očuvan semberski gigant.

Predstečajni postupak u "Žitoprometu" otvoren je 2. oktobra, na zahtjev radnika, a za predstečajnog upravnika imenovan je Aleksandar Vićanović. U prijedlogu za pokretanje stečaja navedeno je da preduzeće posljednjih godina posluje sa gubicima te da je platežno nesposobno, jer su mu žiro računi duže vrijeme blokirani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik