Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci od iduće godine

Bez autora
Nov 27 2019

Banjaluka je jedan od prvih gradova u BiH koji će naredne godine početi s izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola, čime će ta procedura biti znatno pojednostavljena, rečeno je Srni u Odjeljenju za prostorno uređenje.Načelnik ovog odjeljenja Slobodan Stanarević rekao je da će Banjaluka od 1. januara kao pilot projekat uvesti integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu koji će omogućiti saradnju svih institucija, javnih preduzeća i ostalih republičkih organa koji učestvuju u procesu izdavanja upotrebnih i građevinskih dozvola. Stanarević među brojnim pogodnostima integrisanog sistema izdavanja građevinskih dozvola ističe onlajn podnošenje zahtjeva.

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci od iduće godineBanjaluka je jedan od prvih gradova u BiH koji će naredne godine početi s izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola, čime će ta procedura biti znatno pojednostavljena, rečeno je Srni u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Načelnik ovog odjeljenja Slobodan Stanarević rekao je da će Banjaluka od 1. januara kao pilot projekat uvesti integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu koji će omogućiti saradnju svih institucija, javnih preduzeća i ostalih republičkih organa koji učestvuju u procesu izdavanja upotrebnih i građevinskih dozvola.

Stanarević među brojnim pogodnostima integrisanog sistema izdavanja građevinskih dozvola ističe onlajn podnošenje zahtjeva.

"Svi dokumenti koji su neophodni dijeliće se između uključenih institucija u elektronskom obliku, čime se eliminiše potreba da podnosioci zahtjeva posjećuju svaku od njih", naglašava Stanarević.

Iako je riječ o veoma složenom procesu, Stanarević navodi da su osnovni ciljevi uvođenja e-građevinske dozvole unapređenje transparentnosti, rast investicija, olakšavanje poslovanja i privlačenje investicija.

Stanarević ističe da je to logičan naredni korak nakon uvođenja jednošalterskog sistema izdavanja potrebnih dozvola za gradnju čije usluge je do sada iskoristilo oko 2.000 investitora.

Projekat uvođenja elektronske dozvole, gdje će Banjaluka, zajedno sa Gradiškom, biti pilot-projekat, realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, u okviru realizacije projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti LIFE i uz finansiranje Vlade Velike Britanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik