Mercator: U devet mjeseci rasla prodaja, a pao dug

Bez autora
Nov 28 2019

Mercator grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 6,21 milijuna eura čiste dobiti, što je 30,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati zbog izvanrednih događaja nisu usporedivi - bez njih bi dobit bila 9,56 milijuna veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit Grupe nije usporediva zbog uvođenja novog standarda ove godine i ostvarene dobiti od prošlogodišnje prodaje trgovačkog centra u Beogradu i zemljišta u Srbiji. Prihodi od prodaje Grupe porasli su za 1,6 posto, na 1,64 milijarde eura, a društva za 5,6 posto, na 929 milijuna eura. Istovremeno je matična tvrtka povećala neto dobit za 7,6 posto, na 15,65 milijuna eura.

Prema navodima uprave najvećeg slovenskog trgovca, Grupa Mercator, koja broji 19.800 zaposlenika, uspješno je nastavila ostvarivati ciljeve svoje poslovne strategije i provoditi financijsko i poslovno restrukturiranje, istovremeno ostvarujući ključne ciljeve u vezi sa zaduženosti i značajno poboljšavajući strukturu ročnosti financijskih obaveza.

Neto finansijski dug u odnosu na sito razdoblje lani smanjen je za 18,1% ili 139,4 milijuna na 629,2 milijuna. Istovremeno s razduživanjem, Grupa nastavlja najveće ulaganje u povijesti, izgradnju novog logističkog i distribucijskog centra u Ljubljani.

"Jasna strategija kojom Mercator naglašava saradnju s lokalnim i regionalnim dobavljačima, nove komercijalne platforme i novi, inovativni trgovinski koncepti koji se fokusiraju na prikladne formate trgovina, povećavaju konkurentnost Mercatora i očito daju dobre poslovne rezultate", naglasio je predsjednik Uprave Tomislav Čizmić.

Najvažnija tržišta poslovanja Grupe su Slovenija i Srbija. U Sloveniji je Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila 57,3 posto ukupnog prihoda od prodaje, a na srpskom tržištu 31,1 posto.

U Crnoj Gori je ostvarila 5,6 posto ukupnih prihoda, 5,1 posto u BiH i 0,9 posto u Hrvatskoj. Iz tvrtke najavljuju da će i dalje prodavati komercijalno nepotrebnu imovinu na svim svojim tržištima.

Agrokor je s 69,57-postotnim ujdleom Mercatorov najveći dioničar. Među ostalim su dioničari s fiducijarnim računima Clearstream banking ili ruska Sberbank s 18,54-postotnim udjelom, OTP banka s 6,74-postotnim udjelom i Addiko Bank s 2,84-postotnim udjelom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik