Nova sorta jabuke može da stoji godinu dana

Bez autora
Dec 01 2019

Dve decenije razvijana, sorta jabuke „kosmik krisp“ počela je da se prodaje u SAD, a za nju tvrde da može da stoji u frižideru godinu dana i da se ne pokvari. „Kosmik krisp“ je dobijena ukrštanjem „hanikrispa“ i „enterprajza“, a njeno gajenje počelo je 1997. godine. Voćari u državi Vašington za sada imaju ekskluzivno pravo gajenja u narednoj deceniji. Izuzetno je sočna i puca kada se zagrize. Relativno je čvrsta i dobro balansiranog ukusa između slatkog i kiselog, kaže Kejt Evans, jedna od predvodnica razvoja sorte na Univerzitetu u Vašingtonu.

Nova sorta jabuke može da stoji godinu danaDve decenije razvijana, sorta jabuke „kosmik krisp“ počela je da se prodaje u SAD, a za nju tvrde da može da stoji u frižideru godinu dana i da se ne pokvari.

„Kosmik krisp“ je dobijena ukrštanjem „hanikrispa“ i „enterprajza“, a njeno gajenje počelo je 1997. godine. Voćari u državi Vašington za sada imaju ekskluzivno pravo gajenja u narednoj deceniji.

„Izuzetno je sočna i puca kada se zagrize. Relativno je čvrsta i dobro balansiranog ukusa između slatkog i kiselog“, kaže Kejt Evans, jedna od predvodnica razvoja sorte na Univerzitetu u Vašingtonu.

Istakla je i da „meso“ teško tamni i ako se drži u frižideru zadržava „izuzetan kvalitet za jelo i do 12 meseci“.

Više od 12 miliona drveća je posađeno, a sistem licenciranja veoma je strog i za sada ne dozvoljava voćarima iz drugih delova SAD da je gaje.

Vrsta je prvobitno nosila oznaku "WA38", a ime „kozmik krisp“ inspirisano je rasutim belim tačkama na tamno tamnocrvenoj kori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik