Rast BDP-a u trećem kvartalu 4,8 odsto

Bez autora
Dec 02 2019

Republički zavod za statistiku saopštio je da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 4,8 odsto.Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2019. godine od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva 34,7 odsto, sektoru informisanja i komunikacija 7,7 odsto i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 5,4 odsto.

Rast BDP-a u trećem kvartalu 4,8 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 4,8 odsto.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2019. godine od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva 34,7 odsto, sektoru informisanja i komunikacija 7,7 odsto i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 5,4 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u trećem kvartalu 2019. godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, realni rast je registrovan kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 3,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 2,3 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države 4,6 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva 17,3 odsto, izvoz robe i usluga 10,2 odsto i uvoz robe i usluga 11,4 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik