Srbija prva u Evropi po stopi rasta u 3. kvartalu

Bez autora
Dec 03 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je danas da je privredna aktivnost u trećem kvartalu ove godine zabeležila rast velikih razmera i da je, prema aktuelnim statističkim podacima Evropskog zavoda za statistiku, Srbija zauzela prvo mesto u Evropi po stopi rasta od 4,8 odsto.Mali je ukazao na to da podaci Evrostata pokazju da istu stopu rasta u trećem kvartalu beleži i Mađarska, sa kojom Srbija deli prvo mesto. On je naglasio da je ovaj intenzivni privredni rast praćen snažnom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava.

Srbija prva u Evropi po stopi rasta u 3. kvartaluMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je danas da je privredna aktivnost u trećem kvartalu ove godine zabeležila rast velikih razmera i da je, prema aktuelnim statističkim podacima Evropskog zavoda za statistiku, Srbija zauzela prvo mesto u Evropi po stopi rasta od 4,8 odsto.

Mali je ukazao na to da podaci Evrostata pokazju da istu stopu rasta u trećem kvartalu beleži i Mađarska, sa kojom Srbija deli prvo mesto.

On je naglasio da je ovaj intenzivni privredni rast praćen snažnom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava.

Sve to pokazuje da u 2019. godini privredni rast može da bude i veći od projektovanih 3,5 odsto, i da dostigne 3,7 - 3,8 odsto, a sledeće godine da premaši četiri odsto, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, Republički zavod za statistiku je saopštio da je, posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu značajan realni rast BDP-a zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 odsto.

Ministar je rekao da je rast u sektoru informisanja i komunikacije 7,7 odsto, a u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane 5,4 odsto.

Ovo su sjajni rezultati, što nam privreda više raste, otvara nam se i sve više radnih mesta. Napravili smo, u tom smislu, ozbiljan pomak, jer je stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto i sada je 9,5 odsto, naglasio je Mali.

Ne želimo da se zaustavimo, te uvodimo brojne olakšice za privredu i nova zapošljavanja, što će dovesti do rasta ekonomije, ukazao je ministar.

On je istakao da će, zahvaljujući povoljnim kretanjima u realnom sektoru i zakonskim predlozima, koji su trenutno pred poslanicima, privreda biti dodatno rasterećena.

Prema njegovim rečima, narednih dana biće predstavljen i Nacionalni investicioni plan, iz kojeg će se videti namera države da podiže reference zemlje i podstakne njen dalji napredak i razvoj.

U narednih pet godina imaćemo velike investicije, usmerene pre svega na bolji životni standard građana Srbije, najavio je Mali i dodao da će to doprineti otvoranju novih radnih mesta širom zemlje i pružiti dodatni impuls privrednom rastu,

Ministar je zaključio da kreiranjem odgovornog i predvidivog poslovnog ambijenta, sada možemo da se nadamo još bržem ekonomskom razvoju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik