Kosovska elektromreža se odvaja od Elektromreže Srbije

Bez autora
Dec 03 2019

Kosovska elektromreža potpisala je sa Operatorom prenosnog sistema sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani. Time se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije. Novi AK Blok radiće kao regulatorni blok koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT-a i OST-a, a predviđeno je da olakša rad dva elektroenergetska sistema, tehnički i ekonomski, saopštio je KOSTT na svom sajtu. Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema elektricne energije, a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT. Njegovo stupanje na snagu očekuje se u aprilu 2020. godine posle potpisivanja i započinjanja sprovođenja novog Sporazuma o priključenju između KOSTT i ENTSO.

Kosovska elektromreža se odvaja od Elektromreže SrbijeKosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je sa Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani.

Time se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije (EMS).

Novi AK Blok radiće kao regulatorni blok koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT-a i OST-a, a predviđeno je da olakša rad dva elektroenergetska sistema, tehnički i ekonomski, saopštio je KOSTT na svom sajtu.

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema elektricne energije (ENTSO), a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT, dodaje se u saopštenju.

Njegovo stupanje na snagu očekuje se u aprilu 2020. godine posle potpisivanja i započinjanja sprovođenja novog Sporazuma o priključenju između KOSTT i ENTSO.

Povodom potpisivanja sporazuma, izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja naglasio je da je ovo istorijski sporazum za KOSTT, jer će on značiti izlazak KOSTT-a iz regulatornog područja Srbije (EMS).

"Potpisivanjem ovog sporazuma sa OST-om i početkom njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno smo izašli ispod kišobrana srpskog Regulatornog područja za EMS i postajemo deo Regulatornog bloka sa OPS Albanije", rekao je Šalja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji i da energetska velika Albanija nikada neće postojati. On ističe da je to je nesprovodivo na terenu i mora da bude zaustavljeno od strane međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik