U RS dolazi jedna od najvećih kineskih kompanija

Bez autora
Dec 04 2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će sutra sa Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering potpisati sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike metalnih cijevi u Foči. On je poslije razgovora sa rukovodstvom AVIK-a istakao da je vrijednost ugovora za izgradnju hidroelektrana 90 miliona evra, njihova instalisana snaga 45 megavata, te da će biti građene po sistemu ključ u ruke. U tom paketu je i fabrika metalnih cijevi velikog profila koja bi bila građena u Foči, a AVIK će biti stoodsotni vlasnik. Te cijevi se većim dijelom koriste upravo prilikom izgradnje hidroelektrana, a proizvodiće i oplate za građevinarstvo i neke druge proizvode, naglasio je Višković.

U RS dolazi jedna od najvećih kineskih kompanijaPredsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će sutra sa Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering (AVIK) potpisati sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike metalnih cijevi u Foči.

Višković je poslije razgovora sa rukovodstvom AVIK-a istakao da je vrijednost ugovora za izgradnju hidroelektrana 90 miliona evra, njihova instalisana snaga 45 megavata, te da će biti građene po sistemu ključ u ruke.

"U tom paketu je i fabrika metalnih cijevi velikog profila koja bi bila građena u Foči, a AVIK će biti stoodsotni vlasnik. Te cijevi se većim dijelom koriste upravo prilikom izgradnje hidroelektrana, a proizvodiće i oplate za građevinarstvo i neke druge proizvode", naglasio je Višković.

On kaže da su razmatrali i mogućnost proizvodnje metalnih cijevi za gasifikaciju u Srpskoj, ali da o tome predstoje dodatni razgovori.

Predsjednik Vlade Srpske istakao je da će poslije potpisivanja sporazuma o izgradnji hidroelektrana i fabrike cijevi razgovarati sa predstavnicima kineske državne bankom u vezi sa finansiranjem tih projekata.

Na sastanku delegacije Vlade Srpske i rukovodstva AVIK-a predvođenog predsjednikom uprave Suo Šuheom, dodao je Višković, dogovoreno je da bude napravljena analiza projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike cementa u Ugljeviku.

"Potpisaćemo i memorandum sa istom kompanijom u vezi sa izradom studije opravdanosti za izgradnju aerodrom Trebinje. Poslije izrade te studije imaćemo jasnu sliku o cijeni, broju putnika i da li postoji ekonomska opravdanost za taj projekat. Ako se pokaže da je ekonomski opreavdan, onda ćemo sa AVIK-om osnovati zajedničko preduzeće za razvoj i izgradnju tog projekta u kojem ćemo biti suvlasnici po 50 odsto", kaže Višković.

On je naveo da su kineskim partnerima predočili i informacije o nalazištu kvarcnog pijeska u okolini Bratunca i mogućnostima za izgradnju fabrike ravnog stakla u Podrinju.

"I u tom slučaju treba da bude urađena projektno-tehnička dokumentacija", pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, kineskim partnerima su predložili i saradnju sa preduzećima u oblasti namjenske industrije Srpske "Orao" iz Bijeljine i "Kosmos" iz Banjaluke.

"Kineski partneri će početkom iduće godine doći da snime stanje u ova dva preduzeća i da predlože eventualnu saradnju. Imali smo sastanak i sa potpredsjednikom Kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija (KATIK) Jang Sinom u vezi sa naša dva preduzeća namjenske industrije, njihovim budućim poslovima i izlasku na tržište trećih zemalja", rekao je Višković.

On je istakao da su se sastali i sa predstavnikom Vlade Pekinga Ći Đing, koja je i predsjednik pekinškog komiteta Komunističke partije i zadužena za realizaciju međunarodnih projekata.

"Nju smo zamolili da utiče na to da Kina da zeleno svjetlo da AVIK može da nastavi razgovore sa Republikom Srpskom o svim ovim projektima", kaže Višković.

On je ocijenio da su svi sastanci održani na visokom nivou i da je delegacija Vlade Republike Srpske dočekana kao prijateljska.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo moći da govorimo o realizaciji ovih projekata i da će naši kineski partneri uskoro donijeti odluke da uđu u realizaciju svih projekata o kojima smo razgovarali", naglasio je Višković.

On je najavio da će u nastavku posjete imati sastanke i sa predstavnicima kompanija koje su se za vrijeme boravka delegacije Srpske u Kini javile sa željom da razgovaraju o projektima za koje su zainteresovani.

AVIK je među pet najvećih kompanija u Kini, zapošljava više od 550.000 radnika, samo u civilnom programu ima godišnji promet od 67 milijardi dolara i posluje u više od 200 zemalja i regija.

Pretežno se bavi civilnom i vojnom avio-industrijom, ali i proizvodnjom građevinskih materijala, poljoprivredom, elektronikom, auto-industrijom, energetikom i infrastrukturom.

U delegaciji Republike Srpske su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede" Luka Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik