Onlajn prodaja izlazi iz sive zone

Bez autora
Dec 05 2019

Građani Srpske koji prodaju robu putem društvenih mreža moraju se registrovati i sa potrošačem sklopiti ugovor o kupljenoj robi na daljinu, a oni koji ne budu poštovali propise rizikuju novčanu kaznu i od nekoliko hiljada maraka. Definisano je to novim Zakonom o trgovini RS, čiji je prijedlog prošle sedmice usvojila Narodna skupština Srpske. U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da su nova zakonska rješenja donesena s ciljem bolje uređenosti tržišta i trgovinske djelatnosti, navodeći da je posebna pažnja posvećena prodaji putem interneta. Prodaja putem interneta i drugih sredstava komunikacije nije bila dovoljno normirana, što je u praksi predstavljalo problem.

Onlajn prodaja izlazi iz sive zoneGrađani Srpske koji prodaju robu putem društvenih mreža moraju se registrovati i sa potrošačem sklopiti ugovor o kupljenoj robi na daljinu, a oni koji ne budu poštovali propise rizikuju novčanu kaznu i od nekoliko hiljada maraka.

Definisano je to novim Zakonom o trgovini RS, čiji je prijedlog prošle sedmice usvojila Narodna skupština Srpske.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da su nova zakonska rješenja donesena s ciljem bolje uređenosti tržišta i trgovinske djelatnosti, navodeći da je posebna pažnja posvećena prodaji putem interneta.

Prodaja putem interneta i drugih sredstava komunikacije nije bila dovoljno normirana, što je u praksi predstavljalo problem. Sada je preciznije normirana trgovina na daljinu, odnosno njen najrasprostranjeniji oblik, elektronska trgovina.

Novi propisi će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i registraciji novih subjekata u oblasti trgovine naveli su u resornom ministarstvu.

Istakli su da se prema novom zakonu elektronska trgovina, gdje se roba i usluge nude, naručuju i prodaju putem interneta, može obavljati putem elektronskih prodavnica, društvenih mreža, onlajn platformi koje povezuju trgovce i potrošače te putem ”dropshippinga”, odnosno onlajn platforme, gdje kupcu robu isporučuje proizvođač ili trgovac na veliko.

Trgovac za obavljanje daljinske trgovine dužan je da se registruje, obezbijedi prostor za obavljanje administrativnih poslova, skladište za robu koju prodaje i prostor za higijensko sanitarne potrebe.

Ima obavezu i da potrošaču prije kupovine učini dostupnim deklaraciju,  ali i sklopi ugovor o prodaji pojasnili su u Ministarstvu trgovine. Novi zakon predviđa sankcije za one koji daljinsku trgovinu obavljaju suprotno propisanom zakonu.

Kazne za privredno društvo kreću se od 2.000 do 10.000 KM, a za preduzetnike od 500 do 2.500 KM. Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da će novi propisi u vezi sa onlajn prodajom kupcima pružiti daleko veću zaštitu nego što je to do sada bio slučaj.

Imamo mnogo prijava prevarenih potrošača koji su robu kupovali sa društvenih mreža, to jest od ljudi koji iz svog dnevnog boravka ilegalno prodaju sve i svašta i od kojih kupci ne dobijaju račun pa nemaju osnova za pritužbe i reklamacije.

Kada se građani koji se bave prodajom putem interneta registruju i sa kupcem sklope ugovor priča će biti potpuno drugačija, priča Marićeva.

Međutim, ona ne očekuje da će stanje biti popravljeno preko noći, jer je, kako kaže,  uvođenje  reda u tu oblast zahtjevan i mukotrpan posao.

Sličan problem je bio kod iznajmljivanja “stana na dan”, ali je ta oblast uvedena u zakonski okvir. Takođe biti i sa internet prodajom, ali je potrebno vrijeme.

Najviše posla ima inspekcija, koja će morati debelo zapeti, ali i sami potrošači, koji će, nadam se, postati svjesniji i robu kupovati samo od registrovanih prodavaca istaklaje Marićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik