Privredni rast u 2020. od 3,5%

Bez autora
Dec 08 2019

Reforme zdravstvenog sistema, inspektorata, tržišta energije i transporta, uključujući i "Željeznice RS", kao i povećanje plata, usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada samo su neke od mjera koje će sprovesti Vlada RS, a koje se navode u Programu ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine, koji je ona utvrdila.U periodu od 2020. do 2022. godine očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama od 3,5, zatim 3,7 i četiri odsto. Zora Vidović, ministarka finansija RS, rekla je da se predviđa rast PDV-a od 3,3 odsto, te da će sve one reforme koje su započete u 2019. biti nastavljene i u narednoj godini.

Privredni rast u 2020. od 3,5%Reforme zdravstvenog sistema, inspektorata, tržišta energije i transporta, uključujući i "Željeznice RS" (ŽRS), kao i povećanje plata, usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada samo su neke od mjera koje će sprovesti Vlada RS, a koje se navode u Programu ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine, koji je ona utvrdila.

U periodu od 2020. do 2022. godine očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama od 3,5, zatim 3,7 i četiri odsto.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, rekla je da se predviđa rast PDV-a od 3,3 odsto, te da će sve one reforme koje su započete u 2019. biti nastavljene i u narednoj godini.

Kada je riječ o ŽRS, u toku iduće godine radiće se na restrukturiranju vlasničke strukture, i to na način konverzije duga u akcije, zahvaljujući čemu će Srpska postati vlasnik 99 odsto akcija ovog javnog preduzeća. Takođe, u 2021. godini planirano je smanjenje broja zaposlenih za najmanje 300 radnika.

U oblasti poljoprivrede u idućoj godini, kao i naredne dvije, radiće se na izradi informacionog sistema u šumarstvu, a u idućoj godini biće usvojen i novi Zakon o podsticajima, Zakon o poljoprivredi i novi strateški okvir za poljoprivredu i ruralni razvoj do 2025. godine.

Što se tiče zdravstva, u narednoj godini biće definisan model za izmirenje neizmirenih obaveza, ali i izrada prioriteta sa naglaskom na obaveze prema Poreskoj upravi i Fondu zdravstvenog osiguranja.

U idućoj godini biće donesen i novi zakonski okvir u oblasti zdravstva, što podrazumijeva izradu i donošenje zakona o zdravstvenom osiguranju, zakona o zdravstvenoj zaštiti, zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, a biće govora i o mreži zdravstvenih ustanova.

U narednim godinama kada je u pitanju Program ekonomskih reformi Vlada Republike Srpske planira i smanjenje izdataka za tekuću potrošnju, a radiće se i na donošenju novog Zakona o državnim službenicima, kao i na registru zaposlenih u javnom sektoru.

Iduće godine, biće usvojen i zakon o suđenju u razumnom roku, što će imati neposredan uticaj na smanjenje dužine trajanja sporova, a što će dovesti do povećanja pravne sigurnosti i stvaranja boljih uslova za poslovanje svih privrednih subjekata.

Posebna pažnja biće posvećena liberalizaciji tržišta električne energije, što može dovesti do povećanja cijena električne energije, a prioritet u ovoj oblasti biće usklađivanje zakonodavstva sa direktivama Evropske unije.

Dobar dio mjera iz Programa ekonomskih reformi odnosi se i na elektronsku upravu, istraživanje, razvoj i digitalnu ekonomiju. Isto tako, dio programa odnosi se na uvezivanje obrazovanja i tržišta rada, međutim u narednoj godini radiće se samo na prikupljanju podataka i njihovom analiziranju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik