Inspektori UIO u pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a

Bez autora
Dec 09 2019

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje pojačali su kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit koji su u svojim PDV prijavama iskazivali poreski obveznici u toku ove godine.Iz UIO pojašnjavaju da se pojačana kontrolna aktivnost trenutno provodi na području banjalučkog regionalnog centra UIO, a posebna se pažnja u kontrolama posvećuje popisu zaliha kod poreskih obveznika. Po okončanju pojačanih kontrolnih aktivnost u banjalučkom regionalnom centru Uprave, slijedit će pojačane kontrole i u ostalim regionalnim centrima UIO.

Inspektori UIO u pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-aInspektori Uprave za indirektno oporezivanje pojačali su kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit koji su u svojim PDV prijavama iskazivali poreski obveznici u toku ove godine.

Iz UIO pojašnjavaju da se pojačana kontrolna aktivnost trenutno provodi na području banjalučkog regionalnog centra UIO, a posebna se pažnja u kontrolama posvećuje popisu zaliha kod poreskih obveznika.

Po okončanju pojačanih kontrolnih aktivnost u banjalučkom regionalnom centru Uprave, slijedit će pojačane kontrole i u ostalim regionalnim centrima UIO.

Poreski obveznici koji se nalaze u sistemu PDV-a, a koji pripadaju regionalnom centru Banja Luka u devet mjeseci 2019. godine, povećali su zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit u iznosu nešto većem od 31 milion KM u odnosu na isti period 2018. godine.

-To je bio razlog da inspektori UIO krenu u pojačane kontrole kod poreskih obveznika u cilju provjere zakonitosti i ispravnosti povećanja zahtijevanog povrata PDV-a i poreskog kredita. UIO je pored inspektora koji već rade u regionalnom centru Banja Luka pojačala inspektorski sastav na način da je iz ostalih regionalnih centara Uprave privremeno raspoređen određeni broj inspektora, te je na takav način formiran tim od ukupno 68 ovlaštenih službenih lica koji imaju zadatak da izvrše više od 200 potpunih i informativnih kontrola.

Po okončanju kontrolnih aktivnosti, koje su započele 12.novembra, UIO će i zvanično predstaviti rezultate pojačanih kontrola.

– Ono što je do sada uočeno je činjenica da su pojedini poreski obveznici iskazivali zalihe u većim iznosima od stvarnog stanja, te je zato u kontrolama posebno naglašena obaveza popisa zaliha. Po okončanju pojačanih kontrolnih aktivnosti u banjalučkom regionalnom centru UIO, inspektori Uprave pojačat će kontrolne aktivnosti i u ostala tri regionalna centra UIO – navodi se u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik