Hisense zasad odustaje od gradnje tvornice televizora u Velenju

Bez autora
Dec 10 2019

Gorenje je priopćilo kako je planirano ulaganje u novu tvornicu televizora u Velenju zasad zaustavljeno - sve dok poboljšana učinkovitost tvrtke nije zaustavljena.

Prema neslužbenim informacijama ljubljanskog Dnevnika, kineski vlasnik Hisensea razmišlja o istraživanju mogućnosti izgradnje tvornice u nekoj drugoj zemlji umjesto u Sloveniji.

Kako je jučer najavljeno, Gorenje iduće godine očekuje preokret u poslovanju, a to bi se trebalo postići modernizacijom strojnog parka i većom učinkovitošću poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite, odnosno tzv. "bijele ovratnike".

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko tisuću ljudi u Velenju, među kojima je od 20 do 30 posto po sadašnjim izračunima "prekobrojnih".

Gorenje u Sloveniji zapošljava više od  6 tisuća radnika, a još 4 tisuće u drugim europskim zemljama, prvenstveno u Češkoj i Srbiji. Računa se da je u Velenju oko tisuću radnika zaposlenih u upravi, odnosno "bijelih ovratnika".

Dio bi ih bio otpušten uz otpremnine, a dio premješten u Ljubljanu, gdje će se iduće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove tvrtke u Europi.

Hisense je Gorenje kupio za skoro 300 milijuna eura, predviđajući da će ta kompanija biti središte za njegove operacije u Europi. Prilikom preuzimanja obećao je Velenju  i gradnju nove tvornice televizora u kojoj bi se do 2023. zaposlilo oko tisuću ljudi, dok bi u Valjevu u Srbiji, gdje je Gorenje također prisutno, nastao Gorenjev centar za rashladne uređaje. Obje investicije trebale bi biti vrijedne više desetaka milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik