Hidroelektrana "Slap Zete" ponovo u pogonu

Bez autora
Dec 10 2019

Hidroelektrana "Slap Zete" nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, danas je ponovo puštena u rad. Projekat obnove i modernizacije finansirali su Elektroprivreda Crne Gore i norveška kompanija NTE, a uloženo je oko sedam miliona eura. Kako su kazali iz EPCG, u završnoj su fazi i radovi u mHE "Glava Zete" za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine. Projekat je predvidio potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017. godine.

Hidroelektrana "Slap Zete" ponovo u pogonuHidroelektrana "Slap Zete" nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, danas je ponovo puštena u rad.

Projekat obnove i modernizacije finansirali su Elektroprivreda Crne Gore i norveška kompanija NTE, a uloženo je oko sedam miliona eura.

Kako su kazali iz EPCG, u završnoj su fazi i radovi u mHE "Glava Zete" za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine.

Projekat je predvidio potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017. godine.

"Rekonstrukcija i modernizacija dvije male hidroelektrane još jedna je potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske nacionalne elektroenergetske kompanije i norveške kompanije NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja", ističu u EPCG.

Kako podsjećaju u saopštenju, MHE "Slap Zete" izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije u pogon je puštena i "Glava Zete“ sa snagom od 4,5 MW, koja je jedina pod zemljom. Oba objekta, od 2010. godine, posluju u sastavu zajedničke firme EPCG i norveške NTE čiji je većinski vlasnik EPCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik