Gde nastaju "inovativna" radna mesta: Poslovi budućnosti se grupišu u nekoliko gradova

Bez autora
Dec 10 2019

Nova analiza koja odgovara na pitanje gde nastaju "inovativna" radna mesta u SAD oslikava podeljenu ekonomiju u kojoj se kompanije ključne za budući rast koncentrišu na sve manjem broju lokacija. Razlike u tempu otvaranja novih radnih mesta, dohocima i budućim perspektivama između uspešnih gradova i ostatka SAD u poslednje su vreme sve češće predmet žestokih političkih rasprava i ekonomskih istraživanja, a istraživanje Brookings Institutiona, objavljeno u ponedeljak, pokazuje da je problem mnogo složeniji nego što se mislilo. Tako čak i gradovi koji postižu dobre rezultate kada je u pitanju otvaranje novih radnih mesta, poput Dalasa, sve teže privlače radnike iz 13 sektora s najproduktivnijim poslovima.

Gde nastaju "inovativna" radna mesta: Poslovi budućnosti se grupišu u nekoliko gradovaNova analiza koja odgovara na pitanje gde nastaju "inovativna" radna mesta u SAD oslikava podeljenu ekonomiju u kojoj se kompanije ključne za budući rast koncentrišu na sve manjem broju lokacija.

Razlike u tempu otvaranja novih radnih mesta, dohocima i budućim perspektivama između uspešnih gradova i ostatka SAD u poslednje su vreme sve češće predmet žestokih političkih rasprava i ekonomskih istraživanja, a istraživanje Brookings Institutiona, objavljeno u ponedeljak, pokazuje da je problem mnogo složeniji nego što se mislilo.

Tako čak i gradovi koji postižu dobre rezultate kada je u pitanju otvaranje novih radnih mesta, poput Dalasa, sve teže privlače radnike iz 13 sektora s najproduktivnijim poslovima.

Između 2005. i 2017. godine kompanije u hemijskom i sektorima satelitskih telekomunikacija i naučnih istraživanja preselile su se u nekih dvadesetak gradova, među kojima prednjače San Francisko, Sijetl, San Hose, Boston i San Dijego, pokazalo je istraživanje.

Ti, većinom obalni, gradovi su privukli oko 250 hiljada novih radnih mesta, što predstavlja povećanje za šest odsto.

Firmama u tim sektorima obično na ruku idu međusobna blizina, kao i činjenica da visoko obrazovane zaposlene na koje ciljaju privlače gradski sadržaji.

Ekonomista "Brookings Institution" Mark Muro strahuje da bi taj trend mogao "eskalirati i postati destruktivan", s obzirom na razdvajanje radne snage na one zaposlene u visoko produktivnim gradskim područjima, s dobrim primanjima, i one koji rade u drugim delovima zemlje.

Iako su skupo stanovanje, visoke plate i gužve podstakle neke tehnološke kompanije na otvaranje kancelarija izvan Silicijumske doline, takva kretanja su za sada sporadična. Većina američkih gradskih područja ili gubi poslove u inovativnim sektorima ili ih uopšte ne uspeva privući, rekao je Muro.

U deceniji na izmaku "duboko se ukorenila jasna hijerarhija ekonomskih rezultata baziranih na inovacijskim kapacitetima", stoji u istraživanju. U 13 analiziranih sektora radnici u bolje plasiranim gradovima bili su oko 50 odsto produktivniji nego u ostalima.

U većem delu razdoblja nakon Drugog svetskog rata radna snaga bila je mobilnija, a vrste kompanija koje su bile glavni pokretači privreda nisu se tako intenzivno grupisale. Takav trend započeo je oko 1980. godine, napominje Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik