Uskoro nove poslovne zone u Živinicama

Bez autora
Dec 10 2019

Nakon što je poslovna zona Ciljuge II u Živinicama imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja u grad Živinice, iz Gradske uprave su odlučili da naprave još dvije poslovne zone. Kako je kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, ovaj prijedlog gradskih službi upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te slijede dalje aktivnosti. Tražili smo da dobijemo mogućnost gradnje dvije poslovne zone, jedna bi bila industrijska, a jedna industrijska zona Naučno-tehnološki park. Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti, te smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat.

Uskoro nove poslovne zone u ŽivinicamaNakon što je poslovna zona Ciljuge II u Živinicama imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja u grad Živinice, iz Gradske uprave su odlučili da naprave još dvije poslovne zone.

Kako nam je kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, ovaj prijedlog gradskih službi upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te slijede dalje aktivnosti.

Pravljenje projekta

- Tražili smo da dobijemo mogućnost gradnje dvije poslovne zone, jedna bi bila industrijska, a jedna industrijska zona Naučno-tehnološki park. Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti, te smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat, kazao nam je Kamenjaković.

Prije tri godine, pojasnio nam je, pokrenuli su startup projekt u sklopu kojeg su napravili mini inkubator, te smatra da je sljedeći stepen otvaranje Naučno-tehnološkog parka.

- Sada idemo u prezentaciju i u pravljenje projekta, kroz koji ćemo sublimirati potrebe u privredi i potrebe koje su važne za poboljšanje stanja u privredi. Smatramo to direktnom pomoći privredi, te barijerom koja treba zaustaviti odliv pameti iz BiH, poručio je Kamenjaković.

Manja cijena

Već su ostvarili kontakt sa univerzitetskim profesorima iz različitih oblasti, a tražit će kombinaciju između univerziteta, institucija i privrede, na osnovu čega će i biti urađen zvaničan projekt.

Kamenjaković smatra da bi izrada projekta trebala trajati oko sedam mjeseci, nakon čega bi se trebalo krenuti u izgradnju infrastrukture. Njegove pretpostavke su da bi za 12 mjeseci prvi korisnici mogli ući u ovaj park.

- Ono što je prednost ovih u odnosu na prethodnu poslovnu zonu jeste blizina grada, imamo vodovodnu, putnu i sve ostale infrastrukture, pa bi i troškovi bili smanjeni u odnosu na poslovne zone koje smo do sada radili. Konačnu cijenu gradnje ovih zona znat ćemo tek kada napravimo projekt izgradnje, istakao je Kamenjaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik