Koje akcije treba kupovati sledeće godine: Poznati strateg ističe najbolje mesto za ulaganje

Bez autora
Dec 11 2019

Dominacija prinosa američkih deonica iduće bi godine mogla da padne, procenjuju inostrani analitičari. Kako pokazuju statitistički podaci, američko deoničko tržište poslednjih 10 godina je bilo najbolje mesto za ulaganje novca. Naime, od 2010. godine indeks najvećih 500 američkih poduzeća S&P 500 skočio je za 180 odsto dok indeks svetskih deonica MSCI u tom razdoblju beleži svega 18 odsto rasta. Deonice s rastućih tržišta još su gore prošle - MSCI Imrdžing market indeks povećao je svoju vrednost za tek četiri odsto.

Koje akcije treba kupovati sledeće godine: Poznati strateg ističe najbolje mesto za ulaganjeDominacija prinosa američkih deonica iduće bi godine mogla da padne, procenjuju inostrani analitičari.

Kako pokazuju statitistički podaci, američko deoničko tržište poslednjih 10 godina je bilo najbolje mesto za ulaganje novca. Naime, od 2010. godine indeks najvećih 500 američkih poduzeća S&P 500 skočio je za 180 odsto dok indeks svetskih deonica MSCI u tom razdoblju beleži svega 18 odsto rasta.

Deonice s rastućih tržišta još su gore prošle - MSCI Imrdžing market indeks povećao je svoju vrednost za tek četiri odsto. No, analitičari deoničkog tržišta smatraju da su međunarodne deonice spremne za veliki povratak tokom 2020. godine u odnosu na američke vrednosne papire zbog atraktivnih vrednovanja i podsticaja od globalnog ekonomskog rasta uslied dodatnog "ubrizgavanja novca" vodećih centralnih banaka.

"Ponovno ubrzanje globalnog rasta, slabiji američki dolar i zanimljiva vrednovanja trebalo bi da iduće godine podrže neameričke deonice", naglašava Peter Berezin, glavni analitičar "BCA Risrč", a prenosi CNBC.

Koliko su američke deonice postale skupe, gledano prema odnosu cene i zarade - najpopularnijem pokazatelju procene deonica - govori i podatak da je taj odnos za indeks S&P 500 trenutno na 20. Drugim rečima, za jedan dolar dobiti kompanija iz sastava tog indeksa investitori su trenutno spremni da plate 20 dolara.

Treba naglasiti kako je to najviša vrednost tog pokazatelja od avgusta prošle godine, a razlog je rekordna vrednost S&P-a 500 uprkos padu zarada na godišnjem nivou. Globalne deonice istovremeno se trguju po daleko nižoj ceni. Odnos cene i zarade indeksa svetskih deonica MSCI trenutno se kreće oko 14,7. Kalum Tomas, direktor istraživanja Topdovn Čartsa, ističe kako postoji jaz od 50 odsto u vrednovanjima američkih i inostranih deonica. Ovako širok jaz stvoren je zbog činjenice da je globalna ekonomija u poslednjih godinu dana počelo usporavati dok je američka ekonomija više-manje zadržala zamah.

Prošle nedelje američko ministarstvo trgovine je objavilo da je američki BDP u trećem tromesečju povećan za 2,1 odsto. S druge strane, industrijska proizvodnja u Evropi u oktobru je dosegla najniži nivo u poslednjih sedam godina. Donekle se oporavila u novembar, ali je i dalje u negativnom području, pokazuju podaci IHS Markita. Na trgovinskom planu i dalje se čeka sporazum između Kine i SAD, prenosi Poslovni dnevnik.

Opipljivi povrati

Majk Vilson, glavni deonički strateg u banci "Morgan Stenli", naglašava da je MSCI indeks svetskih deonica već doneo investitorima opipljive povrate nakon što je u decembru prošle godine ostvario značajan gubitak. "To je u skladu s dosezanjem dna globalnog ekonomskog rasta što znači da tržišta šalju signal o preokretu u rastu", naglašava Vilson.

On preporučuje da se iduće godine kupuju japanske i korejske deonice. Merilo berzovno-utrživih fondova izloženih japanskim deonicama tokom ove godine beleži rast od preko 18 odsto i na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2017. godine. S druge strane, korejske deonice ove godine nisu se preterano iskazale, indeks Kospi jedva beleži rast za ovu godinu. No, evropske berze još su jedno tržište koje finansijski stručnjaci promatraju.

S obzirom da evropski Stoks 600 indeks beleži više od 19 odsto rasta za ovu godinu, na putu je najbolje godišnje izvedbe od 2009. godine kada je skočio 28 odsto. Kameron Brant, direktor istraživanja EPFR-a smatra kako priliv novca u evropsku imovinu pokazuje da su "sve loše vesti već ugrađene u cenu deonica".

"Verovatno je pošteno reći da najveći potencijal za rast tokom iduće godine leži u Evropi", naglašava Brant.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik