Referentna kamatna stopa zadržana na 2,25 odsto

Bez autora
Dec 12 2019

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25 odsto.Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, kao i dosadašnje ublažavanje monetarne politike. Međugodišnja inflacija je na niskom i stabilnom nivou, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, do sredine naredne godine trebalo bi da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Referentna kamatna stopa zadržana na 2,25 odstoIzvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25%.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, kao i dosadašnje ublažavanje monetarne politike.

Međugodišnja inflacija je na niskom i stabilnom nivou, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, do sredine naredne godine trebalo bi da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Nakon toga, pod uticajem rasta agregatne tražnje, očekuje se postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja, koju bi trebalo da dostigne u srednjem roku.

Opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju. Narodna banka Srbije ocenjuje da su međunarodno finansijsko i robno tržište u velikoj meri pod uticajem neizvesnih trgovinskih politika vodećih svetskih ekonomija i usporavanja globalnog rasta.

Podršku globalnoj privredi daju i monetarne politike vodećih centralnih banaka, Evropske centralne banke i Sistema federalnih rezervi, što bi trebalo da dodatno pozitivno doprinose globalnim finansijskim uslovima.

Međutim, neizvesno je koliko će se monetarna politika vodećih centralnih banaka u narednom periodu razlikovati od očekivanja tržišta, što bi moglo da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Neizvesno je i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, s obzirom na složen uticaj brojnih faktora na strani ponude i tražnje.

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući punoj koordinaciji mera ekonomske politike, što je rezultiralo smanjenjem interne i eksterne neravnoteže, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i adekvatnim nivoom deviznih rezervi naše zemlje. Javne finansije su, kao i u prethodne dve godine, u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa petu godinu zaredom u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija.

Rast bruto domaćeg proizvoda je u trećem tromesečju ubrzan i, prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosio je 4,8% međugodišnje. Rastu bruto domaćeg proizvoda doprineli su domaći faktori, koji su u dosadašnjem delu godine uspešno kompenzovali nižu eksternu tražnju, a posebno rast investicija, koji je bio pod snažnim uticajem nastavka realizacije infrastrukturnih projekata, kao i unapređenje poslovnog ambijenta.

Rastu privredne aktivnosti doprineli su i povoljni uslovi finansiranja, čemu doprinosi i prethodno ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije.

Beleži se i dalji rast potrošnje domaćinstava, pre svega zahvaljujući nastavku pozitivnih kretanja na tržištu rada, kao i nižim troškovima finansiranja. U prilog nastavku pozitivnih trendova na tržištu rada govori i pad stope nezaposlenosti u trećem tromesečju na 9,5%, čime se ona prvi put našla na jednocifrenom nivou.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2022. godine, kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od 3,0 ± 1,5% do kraja 2022. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik