Brnabić na listi 100 najmoćnijih žena sveta magazina "Forbs"

Bez autora
Dec 15 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić našla se na 88. mestu na listi 100 najmoćnijih žena sveta američkog poslovnog magazina "Forbs".

Magazin "Forbs" opisuje Anu Brnabić kao prvu ženu premijera i prvu deklarisanu LGBT osobu na toj poziciji u, kako se navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća na to da je Brnabić, tokom svog prvog govora kao premijerka, pozvala poslanike da ožive tromu ekonomiju kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe se i da je ona razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Takođe, navodi se i da je Brnabić, kao bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave, insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-a u nastavi.

Prvo mesto na listi zauzela je kancelarka SR Nemačke Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slede predsednica Evropske centralne banke i bivša šefica  MMF-a Kristin Lagard, na drugom mestu, i predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na trećem mestu.

Odmah iza njih je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka "Dženeral motorsa" Meri Bara zauzela peto mesto.

Na 16. mestu našla se švedska ekološka aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time postala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

Najviše žena na listi dolazi iz Severne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dve, a jedna iz Afrike.

Na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Reč je, kako se ističe, o ženama koje razvijaju brendove u vrednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promena.

Ovogodišnja lista najmoćnijih žena na svetu jeste skup inovatora i pokretača koji prevode svetsku pozornicu u redefinisanju tradicionalnih struktura moći i uspostavljaju dugotrajni uticaj u svakoj industriji i sferi uticaja, rekla je izvršna direktorka Forbsa i direktorka "Forbs vumen" Mojra Forbs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik