Vlak krenuo prvom novoizgrađenom prugom u Hrvatskoj nakon 52 godine

Bez autora
Dec 16 2019

Jučer je sa željezničkog kolodvora u Bjelovaru put Zagreba krenuo prvi nagibni vlak na novoj pruzi Gradec - Sveti Ivan Žabno, duljine 12,2 kilometra, prvoj novoizgrađenoj pruzi u Hrvatskoj nakon 52 godine. Vrijednost cijelog projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, iznosi 258 milijuna kuna. Radi se o dionici kojom prometuju prigradski vlakovi, a nova pruga će omogućiti kraće putovanje pa će se tako od Bjelovara do Zagreba moći stići za sat vremena u odnosu na dosadašnjih dva sata zbog raznih predsjedanja s vlaka na autobus. Sjajan potez, dio investicija koje se financiraju europskim fondovima, 260 milijuna vrijedna investicija i jedan korak prema unaprjeđenju naše željezničke infrastrukture.

Vlak krenuo prvom novoizgrađenom prugom u Hrvatskoj nakon 52 godineJučer je sa željezničkog kolodvora u Bjelovaru put Zagreba krenuo prvi nagibni vlak na novoj pruzi Gradec - Sveti Ivan Žabno, duljine 12,2 kilometra, prvoj novoizgrađenoj pruzi u Hrvatskoj nakon 52 godine.

Vrijednost cijelog projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, iznosi 258 milijuna kuna.

Radi se o dionici kojom prometuju prigradski vlakovi, a nova pruga će omogućiti kraće putovanje pa će se tako od Bjelovara do Zagreba moći stići za sat vremena u odnosu na dosadašnjih dva sata zbog raznih predsjedanja s vlaka na autobus.

"Sjajan potez, dio investicija koje se financiraju europskim fondovima, 260 milijuna vrijedna investicija i jedan korak prema unaprjeđenju naše željezničke infrastrukture. Rekli smo, ovo desetljeće koje je pred nama, nakon što smo jako puno investirali u ceste, zračne i pomorske luke, sada je vrijeme za jačenje i modernizaciju željezničke infrastrukture.

Govorimo o ukupno 3 milijarde investicija u sljedećih 10 godina. To su veliki projekti, ogromne investicije", kazao je premijer Andrej Plenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik