U preduzetničke vode krenuli sa 12 godina: Samo su jednom imali gubitak, a danas vrednost njihove kompanije prelazi milijardu dolara

Bez autora
Dec 29 2019

Godišnje na globalnom niovu industrija igračaka ostvaruje ukupno 90,4 milijardi dolara prihoda od prodaje, a predviđa se da će do 2025. godine ona vredeti gotovo 139,2 milijarde dolara. Upravo u taj svet 2003. godine, zajedno sa svojim bratom Matom i sestrom Anom, ušao je Novozelanđanin Nik Movbrej. Počeli smo kao klinci kojima se hobi pretvorio u posao, priseća se Nik. Braća Mat i Nik u preduzetničke vode krenuli su još s 12 godina kada je Mat za dečji naučni sajam u rodnom Novom Zelandu napravio svoju prvu igračku. Bio je to zapravo balon na vruć vazduh, napravljen od limenke kole i plastične kesice. Svojom neobičnom igračkom zadivio je sve, te su stoga ova mlada brata svoje izume odlučili da prodaju susedima. Nekoliko godina kasnije, Mat je s 19 godina napustio fakultet i pokrenuo malu fabriku na farmi svojih roditelja.

U preduzetničke vode krenuli sa 12 godina: Samo su jednom imali gubitak, a danas vrednost njihove kompanije prelazi milijardu dolaraGodišnje na globalnom niovu industrija igračaka ostvaruje ukupno 90,4 milijardi dolara prihoda od prodaje, a predviđa se da će do 2025. godine ona vredeti gotovo 139,2 milijarde dolara.

Upravo u taj svet 2003. godine, zajedno sa svojim bratom Matom i sestrom Anom, ušao je Novozelanđanin Nik Movbrej.

- Počeli smo kao klinci kojima se hobi pretvorio u posao – priseća se Nik.

Braća Mat i Nik u preduzetničke vode krenuli su još s 12 godina kada je Mat za dečji naučni sajam u rodnom Novom Zelandu napravio svoju prvu igračku. Bio je to zapravo balon na vruć vazduh, napravljen od limenke kole i plastične kesice. Svojom neobičnom igračkom zadivio je sve, te su stoga ova mlada brata svoje izume odlučili da prodaju susedima. Nekoliko godina kasnije, Mat je s 19 godina napustio fakultet i pokrenuo malu fabriku na farmi svojih roditelja, piše "BBC".

- Roditelji su tražili da im plaćamo najam. Od svoje prodaje nismo mogli da zaradimo dovoljno za najam pa smo s vremena na vreme morali da muzemo krave i čistimo korov – dodaje Nik.

Godinu dana kasnije, tada 18 - godišnji Nik, student prava, takođe je odustao od fakulteta kako bi s bratom dečački san pretvorio u pravi posao. Nedugo nakon toga, braća su od roditelja pozajmila 20.000 dolara i preselila u Hong Kong gde su i osnovali firmu "Zuru".

- Kada smo stigli u Hong Kong, prvu noć smo proveli u grmlju ispred aerodroma. Imali smo neke kontakte, ali oni nisu bili dovoljni. Tek smo kasnije uspeli da pronađemo salon za 20 dolara koji je ubrzo posao naš stan, ali i trgovina – priseća se Nik.

Prve godine za braću su bi bile poprilično haotične. Iz očaja, počeli su da "kradu" ideje s interneta zbog čega su dobili i nekoliko tužibi za krađu patenata. Polako, ali sigurno uspeli su da pronađu svoju nišu, a 2005. godine u poslovnom poduhvatu priključila im se i sestra Ana.

Iako su u nekoliko navrata mislili da njihov san ipak neće zaživeti, nakon prvog meseca gubitka, koji je ujedno bio i poslednji, na vrata im je pokucao najveći američki trgovački lanac "Walmart" koji je njihove igračke uvrstio u svoju ponudu i dao im prekopotrebni vetar u leđa. Osim američkog giganta, veliku ulogu u njihovom uspehu odigrala je igračka Robo Fish, odnosno plastična elektronska riba koja u vodi imitira kretanje prave ribe. Samo zbog ove igračke kompanija je ostvarila 100 miliona dolara prihoda od prodaje, a popularna igračka mogla se pronaći i na policama hrvatskih dućana.

- Da, samo smo jedan mesec zabeležili gubitak. Tada smo rekli nikad više. Što je kompanija profitabilnija, to bolje – u tom trenutku to je postao naš moto. Za mene je to i jedini razlog ulaska u posao. Stvarati gubitaša jednostavno nema smisla – objašnjava.

Upravo iz tog razloga, ovaj trojac osim inicijalno pozajmljenog novca od roditelja, za širenje svog poslovnog carstva nikada nije digao kredit niti je novac tražio od spoljnih investitora, ali isto tako više nikada u svojoj 16-godišnjoj istoriji nije zabeležio gubitak, navodi "Forbes".

"Zuru" se danas smatra jednom od najbrže rastućih kompanija u ovoj industriji i zapošljava više od 5.000 ljudi u 10 zemalja. Njihove igračke prodaju se u više od 120 zemalja širom sveta među kojima je i Hrvatska. Kompanija godišnje generiše 300 miliona dolara prihoda od prodaje, a njena tržišna vrednost premašuje milijardu dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik