Razvio posao sa košnicama: Počeci su bili teški, sada se vide rezultati

Bez autora
Jan 05 2020

Vlasnik "Melifere" Stevo Kovačević iz Ravnica, kod Novog Grada, počeo je sa proizvodnjom košnica 2009. godine, kad je imao nešto više od 20 godina, posluje dobro, a najavljuje i proširenje proizvodnje. Kovačević objašnjava da je njegov izbor bio logičan nakon što je upisao šumarski fakultet. Već sam bio oženjen, rođeno je prvo dijete i morao sam obezbijediti egzistenciju za porodicu. U Ravnicama su već radile dvije firme koje su proizvodile košnice pa smo se odlučili i mi to radimo, ističe on. Kovačević priznaje da je na početku bilo teško i da je dosta noći proveo bez sna, ali da se danas vide rezultati.

Razvio posao sa košnicama: Počeci su bili teški, sada se vide rezultatiVlasnik "Melifere" Stevo Kovačević iz Ravnica, kod Novog Grada, počeo je sa proizvodnjom košnica 2009. godine, kad je imao nešto više od 20 godina, posluje dobro, a najavljuje i proširenje proizvodnje.

Kovačević objašnjava da je njegov izbor bio logičan nakon što je upisao šumarski fakultet.

"Već sam bio oženjen, rođeno je prvo dijete i morao sam obezbijediti egzistenciju za porodicu. U Ravnicama su već radile dvije firme koje su proizvodile košnice pa smo se odlučili i mi to radimo", ističe on.

Kovačević priznaje da je na početku bilo teško i da je dosta noći proveo bez sna, ali da se danas vide rezultati.

On navodi da su na početku imali problema sa obezbjeđenjem finansija i tržišta.

"Kad smo počinjali, moj san je bio da proizvodimo 300 kompleta mjesečno, a sada radimo 1.000. Za sada nema problema sa sirovinom, a ukoliko bude potrebe, plan je da uvedemo u proizvodnju i pilanu", navodi Kovačević.

Njegovo preduzeće zapošljava 15 radnika i nema problema sa radnom snagom.

"Mi, poslodavci, moramo da ponudimo dobre uslove radnicima - ne mislim samo na plate. Jeste da je plata najbitnija, ali treba obezbijediti i dobre uslove za rad. Moramo biti fleksibilni kad je riječ o radnom vremenu", smatra Kovačević.

On navodi da firma uvijek izlazi u susret kad radnicima treba slobodan dan.

"Ako dobro sarađujemo, radnici se trude i ostaju kod nas. Svjestan sam da u današnje vrijeme nije dovoljna jedna plata za porodicu i da se mora raditi dodatno", napominje Kovačević.

On naglašava da većina radnika koja je zaposlena u ovom preduzeću ranije nije imala radno iskustvo, ali da su neki od njih sada među najboljima.

Kovačević nema problema kad je plasman proizvoda u pitanju - osim na domaćem tržištu, košnice prodaje u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Holandiji.

"Planiramno povećanje proizvodnje. Iako smo već dosta uložili, planiramo dodatna ulaganja u mašine i novi pogon kako bi se održala proizvodnja", najavljuje on.

Kovačević planira da se proizvodnjom košnica bavi do penzije, a da u međuvremenu ovaj posao nauče djeca i unučad i nastave da rade.

"Imam obavezu prema radnicima, kupcima, dobavljačima - sve je to povezano", zaključuje Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik