Kod Posušja se gradi vjetroeletrana vrijedna 35 milijuna eura

Bez autora
Jan 19 2020

Relaks d.o.o. Posušje, čiji su vlasnici gospodarstvenici Veljko Lončar (Vokel) i Tomislav Marić (KTM Brina), radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja.

Projekt je u fazi vađenja energetske dozvole. Do sada je za VE izdana lokacijska i okolišna dozvola te još 30-ak raznih dopuštenja i suglasnosti sa razine općine, županije i Federacije, javlja Grude.com.

Snaga i smjer vjetra se kontinuirano prati i snima već pet godina s uređajima postavljenim na mjerni stup visine 84 metra na Oštrcu.

Temeljem dobivenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije-vjetra, VE Oštrc će proizvoditi s osam vjetroturbina ukupno instalirane snage 28,2 MW.

Planirana godišnja proizvodnja je 94 GW/h električne energije i ona je dovoljna za opskrbu svih kućanstava u Posušju, Grudama i Ljubuškom.

Prema Studiji izvodljivosti vrijednost projekta VE Oštrc je 35 milijuna eura i to će biti najveća investicija u jedan projekt u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Relaks d.o.o. Posušje potpisao je ugovor o koncesiji s Vladom ŽZH, temeljem kojeg je stekao pravo da izgradi i koristi vjetroelektranu na lokalitetu Oštrc u Posušju u razdoblju od 30 godina.

Na ime koncesijske naknade Relaks će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 2,5 posto od ukupne vrijednosti proizvedene električne energije, a naknada će se dijeliti na dva jednaka dijela između županije i Općine Posušje, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik