Spor dva kablovska operatera: "Junajted" nudi samo N1

Bez autora
Jan 21 2020

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je juče "Novostima" da će u skladu sa svojim ovlašćenjima postupati i u slučaju prijave kablovskog operatera "Supernova" protiv "Junajted medije".

Tužba je usledila kada je "Junajted" zabranio distribuciju svojih kanala u mreži "Supernove" nakon neuspešnih pregovora o nastavku saradnje, a koji su propali zbog ekstremno pogoršanih uslova produženja saradnje.

"Junajted" je tražio 50 odsto skuplju mesečnu naknadu, a u skoro svakom spornom članu ugovora ostavljao je mogućnost naplate penala od vrtoglavih 18,5 miliona evra. "Supernova" je od antimonopolista tražila da nalože vraćanje kanala njihovim korisnicima do zaključenja ugovora.

"Supernova" juče je i javno pozvala kompaniju "Junajted medija" da pošalje predlog ugovora svim kablovskim operaterima koji posluju pod ovim brendom, a kakav je ranije imao "Radijus vektor", uz dozvolu za emitovanje svih kanala, uključujući Nova S, Novu sport, Sport klub i N1.

Ipak, kompanija "Junajted medija" objavila je ponudu "Telekomu" i JP "Pošta" samo za distribuciju kanala N1. Cena je 0,4 evra po korisniku i ona je formirana po tržišnim uslovima i cenama koje, kako tvrde, "Telekom Srbija grupa" plaća drugim kanalima. Ugovora važi tri godine.

A u odgovoru na ovu ponudu, "Supernova" je saopštila kako se kompanija "Junajted grupa" "narugala" i svojim i njihovim korisnicima, a pre svega ljubiteljima sporta u Srbiji.

- Konačno su jasno pokazali da su sve vreme lažno pregovarali i da im je jedini cilj bio da gledaocima "Supernove" ugase Sport klub i N1, kao i da im ne dozvole da gledaju Novu S i Novu sport, a da za to optuže "Supernovu" - navodi "Supernova" u saopštenju.

- Svojim poslednjim saopštenjem "Junajted grupa" je dokazala da su sva njihova ranija saopštenja zapravo bila farsa. Sada je svima jasno da N1 koriste kao paravan za svoje dvolično ponašanje. Poslednji put pozivamo "Junajted grupu" da se ponaša profesionalno i pošalje ponudu za sve svoje kanale, uključujući Sport klub, Novu S, Novu sport i N1, pod istim uslovima i sa istim tekstom ugovora kakav je ranije imao "Radijus vektor", a na šta su se sami pozivali u ranijim saopštenjima za javnost. Za kraj, javno se pitamo kakva je to poslovna logika da u situaciji kada neko od vas želi da kupi ceo paket vaših kanala, uključujući Sport klub, Novu S, Novu sport i N1, vi mu nudite samo jedan kanal.

Kablovski operater "Supernova" saopštio je nedavno da nije postigao dogovor sa kompanijom "Junajted medija" o emitovanju televizijskih kanala, među kojima je N1, jer je njena ponuda za sve kablovske operatere koji posluju pod njenim brendom bila višestruko nepovoljnija od uslova koje su da sada imali operateri "Radijus vektor" i "Kopernikus tehnolodži".

Kako su ranije naveli u "Supernovi", što se tiče "Telekoma Srbija", oni su u više navrata u pisanoj formi iskazivali spremnost da emituju sve kanale "Junajted medije", ali ponudu nikad nisu dobili za Novu S, Novu sport i N1. "Supernova" je brend nastao spajanjem kablovskih operatera "Kopernikus", "Radijus vektor" i "Avkom" i od aprila prošle godine su u sastavu "Telekom Srbija grupe".

U "Junajted mediji" su juče rekli da su "Telekomu" dali ponudu da svaki njihov korisnik može da gleda televiziju N1, koja je od opšteg interesa, a svi njihovi kvalitetni programi ponuđeni su po istim cenama, koje su važile i prethodnih godina, kao deo ugovora sa "Radijus vektorom" i "Kopernikusom". Uz to, naveli su da "Telekom Srbija" obmanjuje svoje korisnike oko razloga za isključenje programa, koje su emitovali do 17. januara.

Od kompanije "Junajted medija" juče nismo dobili odgovor zbog čega u svojoj ponudi nisu uvrstili kanale Nova S, Sport klub, Grand...

"Junajted medija": Onemogućen rad

Kompaniji SBB onemogućava se već dugo da postavlja optičke kablove i širi mrežu, a upravo se time diskriminišu i građani Srbije, koji ne mogu slobodno da biraju kablovskog operatera, navodi se u saopštenju "Junajted grupe".

- Uz činjenicu da je 300.000 porodica u Srbiji u poslednjih 50 dana, zbog odluka dva državna operatera, ostalo bez programa N1, jasno je da su pregovori bili lažni sa ciljem da se dogovor ne postigne - kažu u ovoj kompaniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik