Za brodove iz budžeta plaćeno 4,4 miliona dolara

Bez autora
Jan 22 2020

Crnogorska i Barska plovidba uplatile su prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci u ukupnom iznosu od 4,74 miliona dolara, saopšteno je Pobjedi iz ovih brodarskih kompanija.

Vlada je obezbijedila 4,43 miliona dolara, dok je ostatak od 313,7 hiljada dolara platila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate kredita za četiri broda ovih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 53,64 miliona dolara, od čega iz budžeta 34 miliona eura. Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita. Iz Crnogorske plovidbe su kazali Pobjedi da su u ponedjeljak uplatili desetu ratu kredita Eksim banci od 2,77 miliona dolara.

"Ovu ratu kredita u cjelosti je platila Vlada. Naredna rata dospijeva 21. jula i iznosi 2,73 miliona dolara", kazali su iz kotorske firme i dodali da smatraju da neće moći da je izmire iz sopstvenih sredstava.

"U ovom trenutku možemo reći da će i sljedeću ratu većim dijelom platiti Vlada, a mi ćemo nastojati da učestvujemo u dijelu otplate", poručeno je iz Crnogorske plovidbe.

Prošle godine je na ime otplate kredita za kupovinu brodova "21. maj" i "Kotor" ove kompanije ukupno plaćeno 5,64 miliona dolara, kroz osmu i devetu ratu.

Obje rate je lani u najvećem iznosu od oko 90 odsto ukupnog iznosa platila Vlada iz državnog budžeta, odnosno 5,36 miliona dolara. Iz Barske plovidbe su kazali da su juče uplatili četvrtu ratu kredita od 1,97 miliona dolara Eksim banci, a po osnovu otplate kredita za brodove "Bar" i "Budva".

"Od navedenog iznosa iz državnog budžeta je obezbijeđeno 1,65 miliona dolara, dok je preostali iznos od313,7 hiljada dolara finansiran iz sredstava Barske plovidbe", rekli su iz te kompanije.

Lani je za otplatu dvije rate kreditaza kupovinu dva broda ukupno plaćeno 3,99 miliona dolara, od čega je iz državnog budžeta obezbijeđeno 3,37 miliona dolara, dok je iz sopstvenih sredstava uplaćeno oko 610.000 dolara.

Naredna rata kredita i ovoj brodarskoj kompaniji dospijeva 21. jula i iznosi 1,95 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik