U Srpskoj radi više od 1.000 stranaca

Bez autora
Jan 22 2020

Dok ovdašnji stanovnici sanjaju da se zaposle preko granice, u Republici Srpskoj je tokom prošle godine dozvolu za ra­d dobilo više od hiljadu stranaca, među kojima je, pored državljana Srbije, koji su daleko najbrojniji, na desetine Kineza, Italijana, Rusa i Albanaca.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, tokom prošle godine izdate su ukupno 1.072 radne dozvole, od čega je 558 za novo zapošljavanje, dok je 511 produženo, a tri su poništene.

- U 2018. ukupno su izdate 954 radne dozvole, a godinu ranije 833 - istakli su u Zavodu za zapošljavanje.

Kada su u pitanju oblasti u kojima su se lani najčešće zapošljavali stranci, u Zavodu ističu da se najveći broj izdatih dozvola odnosi na djelatnosti trgovine na veliko i malo, prerađivačku industriju, građevinarstvo, obrazovanje te oblasti umjetnost, zabava i rekreacija, kao informacije i komunikacije.

Dodali su da je, pored stanovnika Srbije kojima je lani izdato 585 dozvola za rad, najviše radnika iz Kine i to 74, Italijana 48 i Rusa 41, a radnu dozvolu dobilo je i 36 Albanaca, po 34 državljanina Sjeverne Makedonije i Slovenije.

- Među stranim državljanima koji su lani dobili dozvolu za rad u Srpskoj su i 33 državljanina Hrvatske, kao i 30 radnika iz Crne Gore i 23 iz Turske - istakli su u Zavodu za zapošljavanje.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić za “Glas Srpske” kaže da ga ne čudi što je najviše stranaca dobilo radnu dozvolu u oblasti trgovine, jer je prošle godine otvoreno mnogo više prodavnica u odnosu na prethodne godine.

- S obzirom na to da je veliki broj naših stanovnika otišao u inostranstvo, poslodavci su morali zapošljavati strane državljane - rekao je Bratić i dodao da su radne migracije prisutne u cijelom svijetu, pa tako i u RS, te da to nije ništa novo.

Sekretar Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže da su usljed nedostatka domaće radne snage mnoge firme osuđene da traže radnike preko granice, jer se mora na adekvatan način odgovoriti preuzetim poslovnim obavezama.

On smatra da bi domaćim firmama trebalo omogućiti “uvoz” radnika, koji ne bi bio ograničen kvotama.

Pored činjenice da u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada Petrović kaže da je i dalje prisutan odliv radne snage.

- Osim toga sve manje mladih je zainteresovano da se bavi ovim poslom, tako da nam gradilišta sad praktično “drži” starija populacija - rekao je Petrović.

S druge strane, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da radne dozvole uglavnom izdaju za direktore, rukovodioce, stručnjake, kao i radi spajanja porodica.

- Međutim može se očekivati da u narednom periodu, ako se odlazak stanovništva ne smanji, dođe do većeg priliva stranih radnika u Srpsku - kazao je Trivić.
 
Uslovi

U Zavodu za zapošljavanje RS ističu da njihova filijala ne može izdati radnu dozvolu ako na birou prema sjedištu poslodavca ima nezaposlenih odgovarajuće stručne spreme koji ispunjavaju tražene uslove.

- Stranim ulagačima ili osnivačima privrednog društva, odnosno preduzećima sa sjedištem u RS izdaje se radna dozvola bez obzira na to da li na evidenciji nezaposlenih ima lica koja ispunjavaju uslove tražene zahtjevom za izdavanje radne dozvole - kazali su u zavodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik