Znate li da su žene od 4. novembra 2019. do kraja godine radile besplatno?

Bez autora
Jan 23 2020

Na prvoj plenarnoj sednici u 2020. u Strasbourgu održana je rasprava na temu različitih plata između muškaraca i žena na kojoj je istaknuto da zbog manjih plata u odnosu na muškarce, žene oko dva meseca rade besplatno svake godine. Razlike u platama između muškaraca i žena kreću se u rasponu od osam odsto u Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj i Rumuniji do više od 20 odsto u Češkoj, Nemačkoj, Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Evropske narodna stranke. Znate li da su žene, od 4. novembra 2019. do kraja godine radile besplatno? Upravo tog 4. novembra obeležili smo Evropski dan jednake plate, datum koji simbolizu jedan kada bi žene širom Evropske unije prestale zarađivati ostatak godine u odnosu na muškarce.

Na prvoj plenarnoj sednici u 2020. u Strasbourgu održana je rasprava na temu različitih plata između muškaraca i žena na kojoj je istaknuto da zbog manjih plata u odnosu na muškarce, žene oko dva meseca rade besplatno svake godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Razlike u platama između muškaraca i žena kreću se u rasponu od osam odsto u Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj i Rumuniji do više od 20 odsto u Češkoj, Nemačkoj, Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Evropske narodna stranke (EPP).

"Znate li da su žene, od 4. novembra 2019. do kraja godine radile besplatno? Upravo tog 4. novembra obeležili smo Evropski dan jednake plate, datum koji simbolizu jedan kada bi žene širom Evropske unije prestale zarađivati ostatak godine u odnosu na muškarce. Na nivou EU razlika je 16 odsto, dok je u mojoj zemlji razlika nešto niža – 13 odsto. Drugim rečima, u poređenju s muškarcima, žene oko dva meseca rade besplatno svake godine", rekla je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Sunčana Glavak.

Podaci pokazuju da su u većini zemalja žene obrazovanije od muškaraca, no niže plate na kraju njihovog radnog veka dovode do razlike i u penzijama zbog čega nakon napuštanja tržišta rada često budu suočene s društvenom isključenošću, siromaštvom i finansijskom zavisnošću o suprugu ili partneru, navodi se.

Žene se u svom radu susreću i s takozvanim staklenim stropom što je pojam kojim se simbolički označava sprečavanje njihovog napredovanja na više hijerarhijske nivoe, a žene nisu na pozicijama gde se donose odluke ili pozicijama "moći", saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću EPP-a.

Zastupnica Glavak je navela da rezultati izveštaja "McKinsey Global Institutea" pokazuju da bi se globalni BDP do 2025. godine mogao povećati za 1,2 biliona američkih dolara godišnje kada bi se ženama pružile jednake prilike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik