Nemoguća privatizacija: Svako drugo državno preduzeće na sudu

Bez autora
Jan 23 2020

Trenutno oko 80 državnih i nekadašnjih društvenih preduzeća u Srbiji čeka privatizaciju ali tek za oko 40 njih može da se nađe kupac, jer za ostala nije moguće objaviti javni poziv zbog postojanja sudskih sporova ili nekih drugih imovinskih problema.Zbog toga ne postoje zakonski uslovi da se oglasi njihova prodaja, kažu u Ministarstvu privrede i najavljuju da će u ovoj godini intenzivno raditi, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, na menjanju privatizacionog portfelja. Započeti postupci privatizacije biće okončani u skladu sa donetim odlukama o modelu privatizacije ili pokretanjem stečaja ili obustavom postupaka privatizacije gde nema uslova za njegovo sprovođenje.

Trenutno oko 80 državnih i nekadašnjih društvenih preduzeća u Srbiji čeka privatizaciju ali tek za oko 40 njih može da se nađe kupac, jer za ostala nije moguće objaviti javni poziv zbog postojanja sudskih sporova ili nekih drugih imovinskih problema.

Zbog toga ne postoje zakonski uslovi da se oglasi njihova prodaja, kažu za "Politiku" u Ministarstvu privrede i najavljuju da će u ovoj godini intenzivno raditi, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, na menjanju privatizacionog portfelja.

"Započeti postupci privatizacije biće okončani u skladu sa donetim odlukama o modelu privatizacije ili pokretanjem stečaja ili obustavom postupaka privatizacije gde nema uslova za njegovo sprovođenje", naveli su u Ministarstvu privrede.

Za list je rečeno i da je stečaj izvestan za preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koje nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije.

U Ministarstvu privrede su naveli da su trenutno u završnoj fazi privatizacije tri preduzeća - Tehnohemija Beograd, Jat tehnika Surčin i Trem Beograd. Za njih su sprovedene prodaje, a ostao je samo završetak procedure.

Kako je navedeno, Ministarstvo privrede će nastojati da u ovoj godini oglasi prodaju MSK Kikinda, pančevačke Petrohemije, Laste Beograd, Jat Apartmana Kopaonik, Jadrana Nova iz Gajdobre, Krušik Plastike iz Osečine, Rudnika iz Kovina, Jugoslovenskog rečnog brodarstva iz Beograda, Severtransa iz Sombora, IP Rada iz Beograda.

List podseća i da je 2014. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o privatizaciji sa odredbom da do 31. decembra 2015. moraju da budu prodate sve firme sa većinskin društvenim kapitalom, na spisku za privatizaciju bilo oko 560 preduzeća sa 90.000 radnika.

Ostalo ih je manje od sto, ali je najviše preduzeća otišlo u stečaj. Prema nekim ranijim računicama, prodato je nešto više od 50 preduzeća, a među najznačajnijima su RTB Bor, PK Beograd, Železara Smederevo, piše "Politika".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik