Setovi za voćare iz Foče i Ustikoline

Bez autora
Oct 07 2014

Voćarima iz Foče i federalne opštine Ustikolina danas je, u okviru projekta "Ruka ruci 2" koji finansira Ambasada SAD u BiH, podijeljeno 16 setova za preradu voća ukupne vrijednosti oko 17.000 KM.Mašinske drobilice za voće, mehaničke žećke za cijeđenje soka i mašinice za zatvaranje flaša dobilo je po 8 poljoprivrednika iz dvije opštine. Poljoprivrednik Miladin Kostović iz Glavice kod Foče kaže da će mu ova pomoć biti od velike koristi za proizvodnju pekmeza, soka i rakije.

Setovi za voćare iz Foče i UstikolineVoćarima iz Foče i federalne opštine Ustikolina danas je, u okviru projekta "Ruka ruci 2" koji finansira Ambasada SAD u BiH, podijeljeno 16 setova za preradu voća ukupne vrijednosti oko 17.000 KM.

Mašinske drobilice za voće, mehaničke žećke za cijeđenje soka i mašinice za zatvaranje flaša dobilo je po 8 poljoprivrednika iz dvije opštine.

Poljoprivrednik Miladin Kostović iz Glavice kod Foče kaže da će mu ova pomoć biti od velike koristi za proizvodnju pekmeza, soka i rakije.

"U našem selu niko nema ni drobilicu ni žećku, tako da ćemo je pozajmljivati jedni drugima", rekao je Kostović.

Setove su podijelili članovi Udruženja za pomoć i razvoj "Hajde" iz Sarajeva.

Rukovodilac službe za poljoprivredu u opštini Foča Milenko Vladičić istakao je da je ovo prva isporuka sredstava za preradu voća, te da je za poljoprivrednike u Foči ovim projektom predviđeno još 7 donacija nešto manje vrijednosti.

Koordinator projekta Senija Ibišević kaže da je ukupna vrijednost projekta "Ruka ruci 2" 27.600 dolara, a u tom ukupnom iznosu je i učešće dvije opštine sa po 2.000 KM.

Ibiševićeva je navela da su ranije organizovana predavanja za voćare iz dvije susjedne opštine o primjeni agrotehničkih mjera, od sadnje, uzgoja, zaštite i mehanizacije u voćnjaku.

U projektu je učestvovalo ukupno 30 poljoprivrednika, po 15 iz Foče i Ustikoline, a korisnici pomoći izabrani su prema preporukama opštinskih uprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik