Kozji sir iz RS stiže do Brazila

Bez autora
Aug 01 2016

Uzgoj koza u RS posljednjih godina doživljava ekspanziju, dok potražnja za domaćim proizvodima raste na inostranom tržištu. Domaći farmeri bilježe sve više uspjeha u ovom poslu, pa je kozji sir sa ovih prostora postao veoma tražen i preko granice, stižući i na trpeze dalekog Brazila. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se sve više farmera odlučuje za uzgoj rasnih koza i preradu mlijeka. Prema njihovim podacima, lani je na farmama u RS uzgajano više od 30.000 koza. Kozji sirevi se sve češće mogu naći u marketima u RS, što znači da postoji dobra potražnja i da kupci cijene kvalitet - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Kozji sir iz RS stiže do BrazilaUzgoj koza u RS posljednjih godina doživljava ekspanziju, dok potražnja za domaćim proizvodima raste na inostranom tržištu.

Domaći farmeri bilježe sve više uspjeha u ovom poslu, pa je kozji sir sa ovih prostora postao veoma tražen i preko granice, stižući i na trpeze dalekog Brazila.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se sve više farmera odlučuje za uzgoj rasnih koza i preradu mlijeka. Prema njihovim podacima, lani je na farmama u RS uzgajano više od 30.000 koza.

- Kozji sirevi se sve češće mogu naći u marketima u RS, što znači da postoji dobra potražnja i da kupci cijene kvalitet - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Udruženje kozara RS "Jugoistok", koje okuplja 25 uzgajivača, osnovano je prije pet godina. Farmeri su odlučili da se udruže i na taj način prošire proizvodnju.

Radojko Stanić iz sela Donje Cikote kod Rudog prvo stado od 12 koza kupio je u Srbiji putem oglasa. Ovim poslom se počeo baviti iz zdravstvenih razloga, ne sluteći da će od njega živjeti cijela porodica.

- Od kozjeg mlijeka i sira nema ništa bolje za liječenje plućnih ili bolesti srca. Zbog toga sam i nabavio koze, a sada na farmi imam 100 alpskih koza, koje daju dva do četiri litra mlijeka dnevno - ispričao je Stanić.

Kako se stado širilo, u posao se uključila cijela porodica. Dok traje ispaša, manje je i posla, a za zimu je neophodno obezbijediti hranu.

- Tokom zime potrebno je oko 200 kilograma sijena za jednu kozu i manja količina koncentrata. Koze se jare jednom godišnje - u decembru, a u prosjeku nakon jarenja stado je bogatije za oko 160 jaradi - rekao je Stanić, koji je dobijao razna priznanja, a možda je i najveće da je koziji sir koji proizvodi u svom domaćinstvu stigao čak do Brazila.

Široka prostranstva Hercegovine, obrasla ljekovitim biljem, pogodno su tlo za uzgoj koza. O tome svjedoči Draženko Banđur iz Ljubinja, koji je još kao dječak čuvao stada koza po hercegovačkom kršu, a danas je jedan od najvećih uzgajivača u ovoj regiji.

- Imam 400 koza, a Hercegovina ima možda i najbolje uslove u Srpskoj za uzgoj ovih životinja. Koze su najjeftinije za prehranu u oblasti stočarstva, stalno su u ispaši, a za zimu obezbijedimo sijeno - kazao je Banđur, navodeći da hercegovačkim kozarima muke zadaju samo vukovi, koji često napadaju stada.

Banđur je i na čelu Udruženja kozara Hercegovine "Vilan", koje okuplja vlasnike farmi sa 3.500 koza.

- Očekujemo unapređenje proizvodnje kroz osnivanje reprocentra. Zahvaljujući podsticajima koje dobijamo od Ministarstva poljoprivrede, a koji iznose oko devet maraka po kozi, uspijevamo proširiti proizvodnju. Imamo zaista dobru saradnju sa resornim ministarstvom - rekao je Banđur.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je uz uzgoj koza među stočarima veoma popularan i uzgoj ovaca, čija su stada prošle godine u RS brojala 485.522 grla.

Podsticaji

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da pravo na premiju za proizvodnju i uzgoj ovaca i koza imaju farmeri koji su uzgojili ovce ili koze ili su ih kupili za dalju reprodukciju u dobu do tri mjeseca.

- Pravo na premiju imaju korisnici podsticaja čije osnovno stado ima najmanje 100 ovaca, odnosno 50 koza. Osnovno stado čine ženska grla koja su dala potomstvo, priplodni ovnovi i jarčevi osjemenitelji. Maksimalan iznos koji korisnik može ostvariti za ovu vrstu podsticaja je 15.000 KM - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik