Saobraćaj autoputem Prnjavor - Doboj od septembra

Bez autora
Aug 28 2016

Saobraćaj na dionici autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Doboja, u dužini od oko 36 kilometara, biće pušten polovinom septembra, nakon što bude izdata upotrebna dozvola. Poručili su to u petak nakon obilaska ove dionice ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić. Golićeva je istakla da je veoma zadovoljna urađenim poslom i dodala da je, prema njenom mišljenju, ovo najkvalitetnija urađena dionica u RS, pa i šire. Ovaj autoput je žila kucavica za RS, a biće još veća kada krajem iduće godine bude završena i dionica od Banjaluke do Prnjavora. Svaki investitor koji dolazi u RS prvo pita kakva je putna komunikacija, rekla je Golićeva i pohvalila investitore i izvođače, koji, kako je istakla, profesionalno i kvalitetno izvršavaju sve zadatke.

Saobraćaj autoputem Prnjavor - Doboj od septembraSaobraćaj na dionici autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Doboja, u dužini od oko 36 kilometara, biće pušten polovinom septembra, nakon što bude izdata upotrebna dozvola.

Poručili su to u petak nakon obilaska ove dionice ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić. Golićeva je istakla da je veoma zadovoljna urađenim poslom i dodala da je, prema njenom mišljenju, ovo najkvalitetnija urađena dionica u RS, pa i šire.

- Ovaj autoput je žila kucavica za RS, a biće još veća kada krajem iduće godine bude završena i dionica od Banjaluke do Prnjavora. Svaki investitor koji dolazi u RS prvo pita kakva je putna komunikacija - rekla je Golićeva i pohvalila investitore i izvođače, koji, kako je istakla, profesionalno i kvalitetno izvršavaju sve zadatke.

Dodala je da se nada da će autoput Banjaluka - Doboj, u neko dogledno vrijeme biti proširen i ka Bijeljini.

- Na dionici autoputa od Prnjavora do Doboja izgrađeni su zahtjevni objekti, među kojima je i most preko rijeke Bosne, dug 411 metara - kazala je Golićeva.

Osim toga, rekla je, važno je što dionicu Prnjavor - Doboj gradi domaća građevinska operativa.

Preduzeće "Autoputevi RS" Ministarstvu je polovinom avgusta dostavilo zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole.

Direktor "Autoputeva" Dušan Topić je istakao da je u toku tehnički pregled ove dionice autoputa, na kojoj su glavni radovi završeni u julu.

- Tokom ovog mjeseca planirano je čišćenje, uljepšavanje gradilišta i priprema za tehnički pregled i prijem. Očekujem da će u septembru biti pušten saobraćaj na ovoj dionici autoputa - rekao je Topić i dodao da je sada težište radova na dionici autoputa od Prnjavora do Banjaluke.

Inženjer u "Integral inženjeringu", koji zajedno sa "Granitom" iz Makedonije izvodi radove, Edvard Režonja je istakao da poslovi na ovoj dionici nisu bili nimalo laki, ako se uzme u obzir činjenica da je bilo četiri miliona kubika iskopa, zatim 3,5 miliona nasipa, te izgradnja tri velika mosta i drugog.

- Osim toga, zbog poplava u 2014. godini izgubili smo čitavu jednu građevinsku sezonu. Zbog toga je, u jednu ruku, najteža bila izgradnja tunela Slatnica, gdje se nakon tih poplava pojavilo veliko klizište, koje smo morali sanirati - rekao je Režonja i dodao da će projekat investitoru biti predat u narednih sedam dana.

Izgradnja dionice Prnjavor - Doboj finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra, a dionica Banjaluka - Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160 miliona evra.

Putarina

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić ranije je izjavio da će naplata putarine na dionici autoputa Prnjavor - Doboj početi odmah nakon njegovog puštanja u saobraćaj.

- Moramo vraćati i servisirati kredite koje smo uzeli za realizaciju ovog projekta. Ne znamo još koliki će biti iznos putarine, ali to će biti uskoro određeno - rekao je Trninić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik